Για τις συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων με 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη ως «ορισμό της κοινωνικής κινητικότητας».
«Πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Τζονς Χόπκινς, τα οποία ήρθαν εδώ για να συνεργαστούν με τα δικά μας, να συνάψουν κοινά πτυχία, διπλά πτυχία. Θα μπαίνει ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα μπορεί να κάνει μέρος των σπουδών του χωρίς δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο Γέιλ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Σημειώνοντας ότι τα δίδακτρα στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι απλησίαστα, έκανε λόγο για όνειρο ζωής για ορισμένους φοιτητές, γι’ αυτόν τον λόγο είναι μεγάλη η σημασία αυτών των συνεργασιών. Η Υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασιών. Ένα είναι η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Γέιλ, που προβλέπει χωρίς δίδακτρα τη δυνατότητα για φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών να πάνε για ένα ή δύο εξάμηνα, «κάνοντας το απλησίαστο, εφικτό, απτό».
«Αυτός ο φοιτητής θα παίρνει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά θα αναφέρεται ρητά ότι έχει κάνει ένα ή δύο εξάμηνα στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Υπάρχουν άλλες συνεργασίες που οδηγούν σε διπλά πτυχία ή κοινά πτυχία. Παράδειγμα, η συνεργασία μεταξύ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Αμερικής. Εκεί θα κάνει κανείς τέσσερα χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έναν επιπλέον χρόνο στο Κολούμπια και θα παίρνει δύο πτυχία, ένα από το Πολυτεχνείο, ένα από το Κολούμπια. Άρα οι συνεργασίες είναι πολλές και διαφορετικές. Εμείς ως πολιτεία έχουμε δώσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δυνατοτήτων στα πανεπιστήμια μας. Καλοκαιρινά προγράμματα, χειμερινά προγράμματα, αγγλόφωνα, ξενόγλωσσα, διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, κοινά ερευνητικά ινστιτούτα, Το πρώτο που κάναμε, είναι να απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμιά μας, να μπορούν αυτά ελεύθερα να συνάψουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού» ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Ακόμα, προσέθεσε ότι ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια πως θα ιδρύσει Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αθήνα. «Διάλεξε την Ελλάδα και την Αθήνα για να ιδρύσει αυτό το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Αυτό και αν είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης των κορυφαίων αυτών πανεπιστημίων προς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προς τα πανεπιστήμιά μας, προς την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα» είπε η κ. Κεραμέως. Επιπλέον, μίλησε για τη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς για έρευνα σχετικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.