Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤελική ευθεία για την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών - Τα ποσά

Τελική ευθεία για την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών – Τα ποσά

Στο ΥΠΕΝ θα οδεύσουν οι τελικές εισηγήσεις της ΡΑΕ για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό από την έκτακτη φορλόγηση που τους επεβλήθη από την κυβέρνηση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση  που διοργάνωσε, το βράδυ της Τετάρτης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι σήμερα στην Ολομέλεια της Αρχής θα εγκριθεί το ποσό που προκύπτει για τη φορολόγηση των υπερεσόδων της κάθε εταιρείας παραγωγής, όπως προκύπτει από τη σχετική θέσπιση, το περασμένο καλοκαίρι, φορολογίας σε ποσοστό 90% για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022.. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα είναι της τάξης των 450-460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ αναλογούν στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια η Ολομέλεια θα προωθήσει στο ΥΠΕΝ τη σχετική τελική της γνώμη ώστε να βγει η Υπουργική Απόφαση και να βεβαιωθούν από την ΑΑΔΕ οι φόροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά με σχετική ΚΥΑ είχε προσδιοριστεί ότι ο τελικός προσδιορισμός θα γινόταν με τα στοιχεία που θα πιστοποιούσαν οι ορκωτοί ελεγκτές των εταιρειών. Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν αποφασίστηκε η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και έτσι τα υπερκέρδη εκτιμώνται από την Αρχή στη βάση των προσωρινών καταστάσεων εκκαθάρισης. Σχετική ενημέρωση έχει σταλεί στις εταιρείες από τις οποίες μέχρι χθες το βράδυ είχαν απαντήσει όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ  κ. Θανάσης Δαγούμας, οι τρεις από τις πέντε. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΡΑΕ είχε εκτιμήσει το ποσό που θα προερχόταν από την έκτακτη φορλόγηση στα 600 εκατ. ευρώ. Όμως αναθεωρήθηκε κατόπιν ενστάσεων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που τόνισαν ότι θα πρέπει να υπολογιστούν και οι εκπτώσεις προς τους πελάτες τους. 

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ σε σχέση, επίσης, με το νέο μέτρο της κυβέρνησης για φορολόγηση τυχόν υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού, που προκύπτουν από τις ανά μήνα τιμολογήσεις  σημείωσε ότι δεν βλέπει κάποιες σκοπιμότητες από την αγορά. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι εσκεμμένο σε σχέση με τις προβλέψεις της τιμής για τον επόμενο μήνα εκ μέρους των προμηθευτών και για το λόγο αυτό όπως είπε δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων.

Ο νέος μηχανισμός

Σε σχέση με το μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, που ουσιαστικά διαδέχεται την χρονική περίοδο όπου ισχύει η έκτακτη φορλόγηση, δηλαδή, από τον Ιούλιο και μετά, ο κ. Δαγούμας εξέφρασε θετική γνώμη για την αποδοτικότητά του λέγοντας ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για υιοθέτησή του κι από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως είπε τα στοιχεία της ΡΑΕ καταδεικνύουν ότι μέσω του Μηχανισμού η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας μειώνεται η τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας. Προσδιόρισε το ποσοστό στο 30%. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η τιμή της DAM ήταν μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ήταν μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την αρχική επίλυση, τον Αύγουστο κατά 38%, τον Σεπτέμβριο κατά 32% και τον Οκτώβριο κατά 26%.

Σε βάθος η κρίση

Πάντως για δύο έως τρία χρόνια η ενεργειακή κρίση αναμένεται να είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας με βάση όσα ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης Μάλιστα “προσγείωσε’ τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν λόγω πτώσης των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια.

Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει  μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μίγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών. 

Πάντως όπως ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου το θέμα του ενεργειακού κόστους απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις λέγοντας ότι ήδη πάνω από 1,15 δισεκ ευρώ είναι το ποσό των καθυστερούμενων λογαριασμών.”Και ο Θεός να βάλει το χέρι του” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας επίσης ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των λογαριασμών του ρεύματος των επιχειρήσεων καθώς αν δεν γίνουν γρήγορα κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά του ο Αθ. Δαγούμας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αν και είπε ότι δεν αυξάνονται με δραματικά, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των διακανονισμών, λόγω του ύψους των λογαριασμών. Βέβαια συμπλήρωσε ότι είναι θετικό ότι οι οφειλές των εταιριών ενέργειας προς τους Διαχειριστές οι οποίες πριν από την κρίση έφθαναν τα 500 εκατ ευρώ και σήμερα έχουν μειωθεί στα 100 εκατ ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ