Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑNeptune Declaration: Παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτοβουλία για την «απελευθέρωση» των ναυτικών

Neptune Declaration: Παγκόσμια ναυτιλιακή πρωτοβουλία για την «απελευθέρωση» των ναυτικών

Το δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την παγκόσμια εξάπλωση του Covid-19, έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια αναταραχή. Συνέπειες της πανδημίας είναι οι πρωτόγνωρες και αναπόφευκτες καταστάσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια κοινωνία.

Η ναυτιλία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από μια τέτοια κρίση. Το πιο σημαντικό ζήτημα για την ναυτιλία αφορά το «Seafarers lives matter», καθώς λόγω της παγκόσμιας κατάστασης που διαμορφώθηκε  οι ναυτικοί αντιμετώπισαν (και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν) αρκετές δυσκολίες λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, η προστασία των ναυτικών, η αλλαγή πληρωμάτων στα πλοία, ακόμα και η επιστροφή τους στις χώρες και στις οικογένειες τους, είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την ναυτιλιακή κοινότητα.

Ως προς την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτικών, ένας σημαντικός αριθμός της ναυτιλιακής βιομηχανίας προχώρησε σε μια παγκόσμια δέσμευση. Ειδικότερα, εταιρείες και οργανισμοί υπέγραψαν πρόσφατα το “Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change” (Διακήρυξη του Ποσειδώνα για την Ευημερία των Ναυτικών και την Αλλαγή του Πληρώματος).

Ειδικότερα, στο συνασπισμό συμμετέχουν περισσότερες από 300 εταιρείες, ναυλωτές και οργανισμοί. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στην ευημερία των ναυτικών με δράσεις που, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνουν τις αλλαγές πληρωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συνεχιζόμενων lockdowns.

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι της διακήρυξης αφορούν την:

-Αναγνώριση των ναυτικών ως βασικών εργαζομένων και παροχή προτεραιότητας στους εμβολιασμούς Covid-19

-Εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας υψηλού επιπέδου σε παγκόσμια κλίμακα

-Αύξηση συνεργασίας μεταξύ διαχειριστριών εταιρειών και ναυλωτών για τη διευκόλυνση στις αλλαγές πληρωμάτων

-Διασφάλιση συνδεσιμότητας των αεροπορικών εταιρειών στους βασικούς θαλάσσιους κόμβους

«Οι ναυτικοί είναι η απαράδεκτη παράπλευρη απώλεια του “πολέμου” με τον κορωνοϊό και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη ροή του διεθνούς εμπορίου, οι ναυτικοί δεν πρέπει να μείνουν πίσω στις σειρές με τους εμβολιασμούς. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς τη ναυτιλιακή βιομηχανία και κυρίως χωρίς τους ναυτικούς μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Guy Platten.

Β. Κοντομίχης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ