Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών το Φαιστός

Σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών το Φαιστός

Με βήμα ταχύ προχωρά η δημιουργία του κρατικού επενδυτικού fund «Φαιστός» το οποίο θα χρηματοδοτεί startup και υφιστάμενες επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος γύρω από την δίκτυα 5G.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε στο 6ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ο CEO της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» που θα διαχειρίζεται το fund και πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταυχδρομείων, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η επενδυτική δράση του ταμείου.

Μέχρι τότε και αφότου συσταθεί κι επισήμως το fund, θα βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών. Στόχος να ενισχύσει την προίκα των 93 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από το 25% του ποσού της δημοπρασίας των συχνοτήτων 5G με πρόσθετα κεφάλαια που θα ανέρχονται τουλάχιστον στο 30% αυτού.

Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος της πανευρωπαϊκά πρωτοποριακής επενδυτικής πλατφόρμα 5G του Phaistos Fund,  όπως επανέλαβε ο κ. Τζωρτζακάκης, είναι η στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα του 5G οι οποίες φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που απορρέουν από τις νέες τεχνολογικές υποδομές για να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα».  Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η δυναμική των 5G υποδομών αξιοποιείται μόνο εφόσον υπάρχουν καινοτόμες επιχειρηματικές και τεχνολογικές προτάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό κλάδων της οικονομίας και, κατ’ επέκταση, της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως σύμφωνα με σχετική μελέτη επενδύσεις 1,2-1,5 δισ.  ευρώ στις υποδομές των δικτύων 5G μπορούν να ενεργοποιήσουν επενδύσεις ως και 5 δισ. σε κλάδους της οικονομίας όπως η μεταποίηση, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι υπηρεσίες Υγείας.

«H Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την ευκαιρία που της δίνεται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τα δίκτυα 5G, προκειμένου από τη θέση του ουραγού να βρεθεί στην πρωτοπορία στον χώρο της τεχνολογίας» σημείωσε ο CEO της 5G Συμμετοχές και πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση. Άλλωστε το momentum είναι κατάλληλο αν σκεφτεί κανείς ότι «η Ελλάδα μπήκε στο lockdown με 4G και θα βγει από το lockdown με 5G, δεδομένου ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα είναι ήδη σε λειτουργία», τόνισε.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ