Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕπέστρεψε στο 2019 η Αττική Οδός

Επέστρεψε στο 2019 η Αττική Οδός

Επίπεδα κυκλοφοριακού κορεσμού καταγράφει πλέον η Αττική Οδός με τα στοιχεία διελεύσεων οχημάτων να αποδεικνύουν ότι η κίνηση έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα σε ημερήσια βάση κατά το πρώτο 6μηνο του 2022 οι διελεύσεις οχημάτων άγγιξαν κατά μέσο όρο τα 230.000 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΒΑΞ.  

Ενδεικτικό μάλιστα της ενίσχυσης της κυκλοφορίας είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω δεδομένα αφορούν διάστημα κατά το οποίο η Αττική Οδός παρέμεινε κλειστή λόγω της υπερβολικής χιονόπτωσης που είχε πλήξει την Αττική τον περασμένο χειμώνα.

Η Αττική Οδός δικαίως, σύμφωνα με τα δεδομένα διελεύσεων, θεωρείται από τον κατασκευαστικό κλάδο η κορωνίδα των παραχωρήσεων καθώς όπως αποδεικνύεται η κίνησή της βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Σημειώνεται ότι το 2021, οι ημερήσιες διελεύσεις προσέγγισαν τις 210.000 έναντι 179.871 το 2020 και 236.125 το 2019, που ήταν και η τελευταία προ πανδημίας, κανονική χρονιά.

Με την επιστροφή των οχημάτων επέστρεψαν και τα φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού στο κεντρικό τμήμα Μεταμόρφωση-Δ.Πλακεντίας και στις βασικές εισόδους, ιδιαίτερα τις καθημερινές ώρες αιχμής. Αν η κίνηση οχημάτων -πράγμα πολύ πιθανόν- συνεχίσει την αυξητική της πορεία όπως διαφαίνεται, τότε το στοίχημα επαναφοράς της Αττικής Οδού σε στατιστικά ακόμα και πριν την οικονομική κρίση δεν είναι απίθανο να κερδηθεί.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη νέα περίοδο παραχώρησης, μετά το 2024. Στον σχετικό διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα σχήματα: ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A., GRUPPO FININC – INC SpA, Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.” και “FS ARK HOLDCO S.a.r.l.”, Ένωση προσώπων “VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.”, Ένωση προσώπων “ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE”, Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες “BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.” και “RUBICONE BIDCO S.A.”, Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες “MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.” και “FINCOP INFRASTRUCTURE LTD”, Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες “VAUBAN” – “DIF” – “EGIS”

Η άνοδος της κίνησης μεταφράζεται και σε ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας. Σύμφωνα με οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 145,1 εκατ. ευρώ, πράγμα που επέτρεψε, με απόφαση του Δ.Σ. την απόφαση διανομής προμερίσματος που ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά κέρδη έφτασαν τα 74,2 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 95,1 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση η Άκτωρ Παραχωρήσεις διαθέτει το 65,75% και η ΑΒΑΞ στο 34,21 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ