Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαρέλαση κεφαλαίων στον κλάδο ενέργειας, υποδομών και κατασκευών

Παρέλαση κεφαλαίων στον κλάδο ενέργειας, υποδομών και κατασκευών

Σε γενικευμένο δημιουργικό αναβρασμό βρίσκεται σύσσωμος ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών αλλά και των κατασκευών. Ο κλάδος της ενέργειας και των υποδομών είναι στην αιχμή όλων των νέων δρώμενων και κατ’ επέκταση στην κορυφή του ενδιαφέροντος για νέα deals, νέα σχήματα, εξαγορές πακέτων και συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Παλιοί και νέοι «παίκτες» είναι στα… όπλα, είτε δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας, είτε ανήκουν στη νέα φουρνιά των λεγόμενων «καθαρών» μορφών ενέργειας. Ήδη στο χρηματιστήριο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών να πρωταγωνιστεί, μαζί με τις τράπεζες και το μήνα Οκτώβριο.

Ο κλάδος που το 2021 συγκέντρωσε τρομακτικά μεγάλα κεφάλαια με τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία (ΔΕΔΔΗΕ) και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας εδώ και δεκαπέντε χρόνια (ΔΕΗ), συνεχίζει και το 2022 να ελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και να αποτελεί τον κυρίαρχο «κράχτη» για εγχώριους αλλά κυρίως ξένους επενδυτές.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως το Covalis Capital, ένα επενδυτικό σχήμα με έδρα τα νησιά Κέιμαν και γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ελέγχει πλέον ποσοστό άνω του 5% στη ΔΕΗ, το οποίο απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου. Το fund που συμμετείχε με ένα σημαντικό ποσό στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ το Νοέμβριο του 2021 στην τιμή των 9 ευρώ, το τελευταίο διάστημα «έχτισε» ποσοστό άνω του 5% αγοράζοντας στην περιοχή μεταξύ 5,50 και 6 ευρώ, ενισχύοντας τη συμμετοχή του.

Το Covalis Capital επενδύει σε δημόσιες μετοχές, με έμφαση σε μετοχές ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ και σε αγορές αντιστάθμισης κινδύνου. Με κάλυψη 30 χωρών και περίπου 300 διαφορετικές εταιρείες, από τις οποίες 125-150 είναι ενεργές και υπό πλήρη κάλυψη, η εμπειρία του κλάδου της Covalis καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Intrakat

Η Intrakat που πλέον έχει περιέλθει στο επίκεντρο των εξελίξεων ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας εν μέσω στρατηγικών κινήσεων, κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξαγορών και ανάληψης νέων έργων, ανακοίνωσε νέα μεγάλη αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ΑΜΚ που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κλάδου, ενώ έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης αύξησης που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 όπου είχαν αντληθεί 51,35 ευρώ, με τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι στα 1,90 ευρώ εκάστη.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου 2022 θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης αποκλειστικά υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους – ανεξαρτήτως του ποσού συμμετοχήςτους, να τοποθετηθούν.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για τη στήριξη των πέντε στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξης όπως είναι νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και νέες επενδύσεις σε real estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, ο σχεδιασμός της διοίκησης είναι να αξιοποιήσει 50 εκατ. ευρώ ως ενδυνάμωση του υφιστάμενου κεφαλαίου κίνησης και 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για σύμπλευση και μετοχική με την εταιρεία WATT του Θανάση Κατρή, με την οποία ήδη συνεργάζεται εκτενώς σε project κυκλικής οικονομίας και κυρίως μονάδες απορριμμάτων στα οποία έχει μεγάλη εξειδίκευση η WATT.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου η Intrakat είχε αλλάξει χέρια, καθώς οι εφοπλιστές Μπάκος– Καϋμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου εξαγόρασαν το 31,7% στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή και με συνολικό τίμημα 70,195 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι επίσης εφοπλιστές Κων/νος Αγγέλου και Ηλίας Γκότσης απέκτησαν μερίδιο 13,6% έκαστος έναντι συνολικού τιμήματος που ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις Motor Oil, ΔΕΗ και Μυτιληναίου

Τον περασμένο Μάιο «κλείδωσε» το deal μεταξύ Motor Oil και ομίλου Ελλάκτωρ, με την πρώτη να καταβάλει 182 εκατ. ευρώ για το 29,87% των μετοχών της δεύτερης, ενώ εξαγόρασε και το 75% των δραστηριοτήτων σε ΑΠΕ, στο μεγαλύτερο έως τώρα deal που έχει γίνει το 2022 και ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο όλων των τελευταίων ετών.

Το μερίδιο αυτό η Motor Oil το απέκτησε από τις εταιρείες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη οι οποίοι έλεγχαν περί το 30% του Ελλάκτωρ, από αλλεπάλληλες αγορές την τελευταία διετία. Οι εφοπλιστές είχαν διαθέσει περί τα 131 εκατ. ευρώ για το ποσοστό αυτό ενώ το πούλησαν στα 182 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος περί τα 61 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας μέρος αυτών για την εξαγορά της Intrakat.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι έγιναν άλλα δύο σημαντικά deals στο χώρο της ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ εξαγόρασε τη Voltera από τον όμιλο AVAX έναντι 133 εκατ. ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο τη WATT+VOLT έναντι 36 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πολλές ήταν οι μικρότερης εμβέλειας συμφωνίες και εξαγορές που έγιναν. Σύντομα, όπως όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σημειώνουν, θα έχουμε νέα και σημαντικά deals στον κλάδο της ενέργειας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ