Για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις μίλησε στην ΕΡΤ ο ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σχολίασε πως «η αλλαγή του κλίματος προήλθε από την τουρκική πλευρά. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε το απρόοπτο με την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη. «Είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα του διαλόγου. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο, κυρίως μετά από αυτό που συνέβη πριν από επτά μήνες, που για πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, η ελληνικότητα των νησιών», ανέφερε.
Μιλώντας για τον αναθεωρητισμό των Τούρκων ο κ. Αβραμόπουλος που έχει διατελέσει υπουργός Αμύνης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτά τα σενάρια υπήρχαν στα συρτάρια των επιτελείων της γειτονικής χώρας αλλά βγήκαν στην επιφάνεια γιατί «αφυπνίστηκε το βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ξεπερνάει και τον Ερντογάν που έχει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ανάγκες».
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τις εξελίξεις προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για ένα θερμό επεισόδιο. «Νομίζω ότι και από τις δύο πλευρές έχει αξιολογηθεί και δεν θα επιτραπεί να μας οδηγήσει σε μια περιπέτεια, ένα απρόβλεπτο γεγονός».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ότι η Ελλάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη, αν και την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία δεν είναι σε πολεμική τροχιά.
«Έχουμε ανοικτά τα παράθυρα για να συζητήσουμε, αλλά και οι κλειστές πόρτες για να περάσουν οι σχεδιασμοί του βαθέως συστήματος της Τουρκίας», προσέθεσε.
Να αναδείξουμε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας
Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλους τομείς της πολιτικής μας, να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να αναδείξουμε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδα.
«Η πολιτική, η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαράσσεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον των χωρών. Έχουμε στο πλευρό μας τους εταίρους μας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε και τους συμμάχους μας, διότι η γειτονική χώρα, η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό πολύ ορθά έχουμε χαράξει μια πολιτική που μας επιτρέπει, να είμαστε συνεπείς στις αρχές και στις αξίες του δυτικού συστήματος στο οποίο ανήκουμε, αλλά η σύμπραξη με τη Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία από τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου», επισήμανε.
Και όπως είπε, να μην περιμένουμε να προστρέξουν σε στρατιωτική βοήθεια επί του πεδίου, όπως λέγεται οι άλλες χώρες. «Η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, είναι πανέτοιμη, είναι πολύ καλά εξοπλισμένη, αλλά σημείωσε αυτό δεν είμαστε ως λαός σε πολεμική τροχιά και καλό θα είναι να το καταλάβουν και οι γείτονές μας».
Μιλώντας για το Κυπριακό δήλωσε ότι η επίλυσή του θα απελευθερώσει φοβερή θετική ενέργεια προς όφελος της μεγάλης υπόθεσης και της Ευρώπης και της Αμερικής για σταθερότητα στην περιοχή γι’ αυτό θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του».
Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας και την στάση του Ρώσου προέδρου υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός διανοητής Νοαμ Τσόμσκι είχε προτείνει μαζί με τον Κίσινγκερ να δοθεί χώρος στον Bλαντίμιρ Πούτιν να ανασάνει γιατί όσο πιέζεται, τόσο περισσότερο θα λαμβάνει ακραία μέτρα. Ο ίδιος εκτίμησε μάλιστα ότι «ο Πούτιν θα το πάει μέχρι τέλους».