Στο τραπέζι της συζήτησης φαίνεται να είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Αυστρίας και Γερμανίας με καλώδιο ισχύος 3 GW με βάση όσα σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας, που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή το energypress.gr.
Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες έχουν εκκινήσει και οι διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου του έργου ώστε να υποβληθεί προς ένταξη στο καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI). Με βάση πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων μάλιστα ήδη ο ΑΔΜΗΕ εξετάσει εναλλακτικές οδεύσεις μέσω της Αλβανίας. Βέβαια το θέμα της χάραξης μιας τέτοιας “καλωδιακής διαδρομής” είναι πολυσύνθετο, ειδικά εάν δεν διέλθει από κράτη μέλη. Ειδικά εάν επιλεγεί ένας “δυτικός διάδρομος” τότε μένει να φανεί ένα θα είναι υποθαλάσσιος, μέσω Αδριατικής ή μέσα από κράτη, όπως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, όπου πέρα από τις Κροατία και Σλοβενία υπάρχουν και πολιτικά ή γεωπολιτικά ζητήματα (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κόσσοβο κτλ).
Ερώτημα είναι, βέβαια, εάν θα μοιράζεται εκεί φορτίο ή εάν θα καταβάλλονται κάποια τέλη μόνο. Όλα αυτά αναμένεται να εξεταστούν, εφόσον επιλεγούν συγκεκριμένες οδεύσεις, κατά το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι σε φόρουμ για τα Βαλκάνια θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο Κώστας Σκρέκας και βέβαια μένει να φανεί εάν θα έχει επαφές με ομολόγους του για το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Γερμανία είχε τεθεί και στο παρλεθόν με το σχέδιο “Ήλιος” που περιελάμβανε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και πώληση της ενέργειας στη Γερμανία. Κάτι που με παραλλαγή γίνεται με την σύμπραξη της RWE με τη ΔΕΗ.