Δεν είναι ότι έχουν πληθύνει οι επαφές του Λευκού Οίκου με το παλάτι του Ερντογάν, που πρέπει να μας προβληματίσουν, αλλά αυτό που έρχεται και ίσως σηματοδοτήσει το τέλος εποχής του αποκλεισμού της Τουρκίας, από την μεγάλη μας…φίλη. Παρά το ότι ο Μπάιντεν είχε υψώσει τείχος πολλές φορές στον Ταγίπ Ερντογάν, διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές. Ο χρόνος θα δείξει και εάν το τείχος πέσει, αλλά το κυριότερο και αυτό που αφορά εμάς, είναι εάν αυτό είναι καλό για τη χώρα μας ή όχι.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή που θα φανεί το που θα γύρει η πλάστιγγα. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι το κρίσιμο σημείο που θα έδειχνε που πάνε τα πράγματα θα ήταν οι ενδιάμεσες εκλογές στην Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα κρατούσαμε είναι αλήθεια μια αισιοδοξία ότι τα πράγματα ίσως πήγαιναν καλά για τους δημοκρατικούς. Τα μαντάτα που μας ήρθαν όμως δεν είναι καλά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση
των New York Times, οι Ρεπουμπλικάνοι μπαίνουν στην τελική ευθεία με ένα να μικρό αλλά διακριτό προβάδισμα και όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο του Κογκρέσου οι Ρεπουμπλικανοί.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει το 49% των δυνάμει ψηφοφόρων να τάσσεται υπέρ
των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με το 45% που δηλώνει πως σκοπεύει να δώσει την ψήφο του στους Δημοκρατικούς. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποτελούν μια βελτίωση της επίδοσης των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν 1% προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικανών.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το χρηματιστήριο να φθίνει, το ποσοστό των πιθανών ψηφοφόρων που λένε ότι η οικονομία είναι η βασική τους ανησυχία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τον Ιούλιο από 36% σε 44%.
Και οι ψηφοφόροι αυτοί που φοβούνται ότι επίκειται οικονομική δυσπραγία στη χώρα υποστηρίζουν συντριπτικά τους Ρεπουμπλικάνους σε ποσοστό 2 προς 1. Σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα προειδοποιεί πως το προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά υπογραμμίζει την τάση που παρατηρείται υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Εάν αυτό συμβεί θα είναι μια ζημιά για τη χώρα μας, που είχε ποντάρει σχεδόν τα πάντα στο Μενέντες και στους δημοκρατικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ πανηγυρίζει καθώς θεωρεί ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν και μετά από δυο χρόνια θα μπορέσουν και πάλι να περάσουν την πόρτα του Λευκού Οίκου.
Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Νίκος Δένδιας, να έχουν χαράξει γραμμή άμυνας για την επόμενη ημέρα, για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο και να μην βουτήξουμε στο κενό και μάλιστα χωρίς αλεξίπτωτο, από την μια ημέρα στην άλλη. Γιατί σε μια περίοδο ρευστότητας, με μέτωπα ανοικτά και την Τουρκία να προκαλεί με κάθε τρόπο, χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός…