Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH Ελλάδα πουλάει το story της… όασης

H Ελλάδα πουλάει το story της… όασης

Επιτυχημένες χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου τις επαφές που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με δεκάδες εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και οίκων αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να «πουλάει» το στόρι της… ευρωπαϊκής όασης.

Τι σημαίνει αυτό; Πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα το 2023 όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για ελλείμματα. Διασφάλιση της αποπληρωμής των χρεών για τα επόμενα 3-4 χρόνια ακόμη και αν δεν εκδοθεί ούτε ένα ομόλογο. Ανάπτυξη και το 2023 με ρυθμό της τάξεως του 2% όταν η Ευρωζώνη θα πασχίζει να κρατήσει το +0,5% με την Γερμανία και την Ιταλία να μην αποφεύγουν την ύφεση. Αλλά και συνέχιση των επενδύσεων παρά την αύξηση του κόστους του χρήματος με πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων που εισρέουν στην χώρα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικά… όασης. Αλλά υπάρχει πάντοτε και ο φόβος της… οφθαλμαπάτης με τους εκπροσώπους των funds να τον εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που κλείστηκαν στην Ουάσινγκτον. Τι θέλουν στην πραγματικότητα οι αγορές; Σταθερότητα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Διαβεβαιώσεις ότι οι επιδοτήσεις δεν θα γίνουν «τσουνάμι παροχών» που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό ενόψει και των εκλογών του 2023. Αλλά και διασφαλίσεις ότι όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχουμε «επανάληψη του 2015».

Ας εμφανίζονται λοιπόν αισιόδοξοι κάποιοι ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Αν δεν λυθεί το θέμα των εκλογών και αν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, η αναβάθμιση δεν θα έρθει ποτέ. Όσο για την απόδοση του 10ετούς, θα είναι εκεί στα ψηλά να προειδοποιεί ότι το στραβοπάτημα δεν συγχωρείται. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ