Μετά από μια αναβολή λίγων εβδομάδων, λόγω της γεωπολιτικής έντασης που επικράτησε στον Καύκασο, πραγματοπιείται σήμερα στο Μπακού, πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιείται επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο υπουργός Ενέργειας κεντρική θέση έχει η συνάντηση με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Παρβίζ Σαχμπάζοφ και στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar όπου θα τεθεί το θέμα της εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων αερίου, καθώς το ενδεχόμενο πλήρους αποκοπής των ροών από τη Ρωσία είναι υπαρκτό.
Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ξεκαθάρισε την Κυριακή (16/10) ότι τα σχέδια επιβολής πλαφόν στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλούσαν διακοπή των προμηθειών, απηχώντας μια παρόμοια απειλή από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται, επίσηςμ ότι πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερνοτγάν, ηγέτης των “Γκρίζων Λύκων” Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε απειλήσει με διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον ΤΑΡ.
“O αγωγός που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι ο TANAP. Aυτή η χώρα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο της στην Τουρκία, να σταματήσει να εξαντλεί την υπομονή μας, καθώς αυτό θα είναι υπέρ της ενεργειακής της ασφάλειας” ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο ρόλος του ΤΑΡ
Για την η Ελλάδα, όμως, ο ΤΑΡ αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου φυσικού αερίου, που δεν προέρχεται από τη Ρωσία. Μαζί με τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας λειτουργεί ως στρατηγική “βαλβίδα” ενεργειακής ασφάλειας τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες γειτονικές χώρες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αγωγός, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020 τροφοδοτεί με αζέρικο αέριο την ελληνική και την ιταλική αγορά, ενώ σύντομα με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB θα μπορεί να τροφοδοτήσει τη γειτονική χώρα και τις χώρες με τις οποίες υπάρχουν περαιτέρω διασυνδέσεις (Β. Μακεδονία, Ρουμανία κ.λπ.).
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αγωγός ΤΑΡ κάλυψε το ένα πέμπτο των εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας (7,5 τεραβατώρες σε σύνολο 39).
Υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της προέδρου της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της προμήθειας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Οι όγκοι θα αυξηθούν από 10 bcm σήμερα σε 20 bcm έως το 2027. Το 2023, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν από 8 bcm σε 12 bcm.
Μάλιστα η Κομισιόν είχε προτρέψει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές φυσικού αερίου και στήριξη της επέκτασης του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι σχετικό market test που θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP και θα κρίνει την τελική απόφαση, αναμένεται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023. Μάλιστα τον Ιούλιο η Κοινοπραξία είχε σημειώσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι: “Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει την τρέχουσα δυναμικότητά του επεκτείνοντάς την σταδιακά, προκειμένου να στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας του TAP προσφέρεται στην αγορά μέσω του market test (δοκιμή αγοράς), μιας ανοικτής, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις διαδικασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο TAP προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος τη δυνατότητα να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τη δέσμευση μακροπρόθεσμης δυναμικότητας.”