Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤελικά είναι φίλοι μας οι Γερμανοί;

Τελικά είναι φίλοι μας οι Γερμανοί;

Υπάρχουν τελικά χώρες που δεν αλλάζουν μυαλά. Παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, παρά τα δεινά που έχουν προκαλέσει παραμένει ισχυρό στο DNA τους, η δική τους μεγάλη ιδέα. Μια από αυτές τις χώρες δυστυχώς είναι και η Γερμανία. Συνεχίζει να ζει και να πορεύεται ανεξαρτήτως το ποιος κυβερνά με τη μεγάλη ιδέα του να κυριαρχήσει επί της Ευρώπης. Η δήλωση του σοσιαλιστή Ολαφ Σόλτς, του …προοδευτικού καγκελάριου της Γερμανίας, είναι ενδεικτική της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Γερμανών.

Ανεξάρτητα ποιος κυβερνά, εάν είναι σοσιαλιστής η χριστιανοδημοκράτης, η σκέψη είναι μια: Με τον παρά μας…και την κυρά μας. Και κόβω το ενδιάμεσο διότι θα μας τσιμπήσει το δίκαιο του διαδικτύου. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Διότι όταν για την ενεργειακή κρίση που ζει η ΕΕ ένοχος είναι η Γερμανία που προσέδεσε την Ευρώπη στο ρωσικό αέριο και τώρα στην κρίση πετά την μπάλα στην εξέδρα, και κοιτάει την πάρτη της τότε για ποια αλλαγή του Βερολίνου μπορεί να ελπίζουμε και να μιλάμε.

Στις πιέσεις που δέχτηκε ο Σόλτς απάντησε με τον ίδιο κυνικό τρόπο, που απαντούσαν οι πρόγονοί του. Δικά μας είναι τα λεφτά και τα κάνουμε ότι θέλουμε. Ο λόγος για τα 200 δις που ρίχνει η Γερμανία στη δική της αγορά για να στηρίξει τις δικές της επιχειρήσεις, αδειάζοντας τους υπόλοιπους και παραβιάζοντας τις αρχές του ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης. Τα όσα δημόσια δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος , είναι η Γερμανία, που ουδέποτε τελικά είδε την ΕΕ σαν ένωση λαών, αλλά σαν μια αγορά στην οποία μπορεί να κυριαρχήσει με όπλο της τη δύναμη όχι των όπλων αυτή τη φορά, αλλά του χρήματος. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο. Ότι η κυρίαρχη ιδεολογία της Γερμανίας παραμένει ίδια.

Δεν είδα όμως τους εγχώριους δημοκράτες να είναι στα κάγκελα όπως έκαναν επί Σόιμπλε και Μέρκελ. Έφαγαν το σοσιαλδημοκρατικό χαστούκι και γύρισαν και το άλλο μάγουλο. Η δήλωση του Σόλτς ήταν ο ορισμός του αντιευρωπαϊσμού, αλλά κανείς δεν έβγαλε κιχ. Μούγκα στην στρούγκα. Στους κ.κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους είναι πιο εύκολο να πυροβολούν τον Μητσοτάκη, παρά να αντισταθούν στoν Γερμανό ομοϊδεάτη τους.

Είναι θλιβερό ότι δεν έβγαλε κανένας σχεδόν κιχ, σε αυτή την προκλητική δήλωση.

Τελικά οι Γερμανοί δεν ήταν ούτε και είναι φίλοι μας. Είτε είναι οι χριστιανοδημοκράτες είτε οι σοσιαλδημοκράτες. Για αυτούς πάνω από όλους και όλα είναι το γερμανικό imperium και όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι λαοί της….

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ