Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΛιγνίτης: Αγώνας δρόμου για εξορύξεις και "ζέσταμα" της τσιμινιέρας

Λιγνίτης: Αγώνας δρόμου για εξορύξεις και “ζέσταμα” της τσιμινιέρας

Θα γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να πιαστεί ο στόχος για συμμετοχή των λιγνιτών στο εθνικό ενεργειακό μίγμα μέχρι 20% το επόμενο διάστημα, με βάση το σχετικό σχεδιασμό. Αυτό ανέφερε, χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, που άφησε, ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει παρέμβαση ώστε να απεμπλακούν οι διαδικασίες για τα ιδιωτικά ορυχεία Βέυης και Αχλάδας. Ήση, δε, η ΔΕΗ έχει προωθήσει ένα σχετικό επενδτυικό πλάνο για την ενίσχυση της εξορυρκτικής διαδικασίας, ενώ εντάσσεται και η σύγχρονη μονάδα “Πτολεμαϊδα 5” με  660 MW στο σύστημα. Σημειώνεται ότι ο μείζον στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο εθνικός πόρος και να περιοριστεί η “αιμορραγία” με το φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι για να διπλασιαστεί, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, από περίπου 5 τεραβατώρες σε 10 τεραβατώρες η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, ώστε να καλύψει περίπου το 20% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι εξορύξεις λιγνίτη. Και για να συμβεί αυτό, οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ στα ορυχεία θα πρέπει να φτάσουν στα 150 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ. ευρώ σήμερα).

Πάντως με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας λειτουργούν σε καθεστώς εξαίρεσης. Τι σημαίνει αυτό, για να υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια συγκεντρώσεων αερίων ρύπων, θα πρέπει να λειτουργούν για περιορισμένες ώρες, οι οποίες σε ορισμένες μονάδες εξαντλούνται έως το 2023 και σε άλλες το 2025. Για να λειτουργήσουν περισσότερες ώρες θα πρέπει η ΔΕΗ να επωμιστεί το βάρος ακριβών και χρονοβόρων αναβαθμίσεων. Πάντως λόγω συγκυρίας εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ ήδη η Γερμανία έχει εξασφαλίσει επιδοτήσεις άνω των 450 εκατ. ευρώ για τις θερμικές της μονάδες από κάρβουνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ