Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ από την Αγγελάκης

Τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ από την Αγγελάκης

Ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Αγγελάκης κοτόπουλα όπως τόνισε χθες στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θάνος Αγγελάκης σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

Από τα 30 εκατ. ευρώ των επενδύσεων, τα 24 εκατ. εξ αυτών έχουν ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Δράση 1 και Δράση 2), ενώ τα υπόλοιπα θα κατατεθούν στο επόμενο διάστημα (Αναπτυξιακός Νόμος).

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων αφορά τον τομέα της ενέργειας, καθώς η εταιρεία δρομολογεί επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά, «με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την εξοικονόμηση πόρων», αλλά και την αλλαγή του στόλου των φορτηγών – ψυγείων της, με στόχο καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το LNG.

Από εκεί και πέρα, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 7,5 εκατ. ευρώ για το διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου και στο γενικότερο εκσυγχρονισμό της μονάδας. Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν σε νέες μηχανές συσκευασίας, στην επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις κατά 7.000 τ.μ. και στη δημιουργία νέας μονάδας με γραμμή προψημένων (ready to cook) προϊόντων.

Για τον εκσυγχρονισμός της μονάδας ζωοτροφών θα διατεθούν 2-2,5 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά μονάδας εκκολαπτηρίου αυγών θα διατεθούν 600 χιλ. ευρώ, για τις επενδύσεις σε νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους 20.000 τ.μ. θα διατεθούν 4 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξαγορά μονάδων πατρογονικών θα επενδυθούν 1,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Αγγελάκης ΑΕ αναμένει πωλήσεις 40 εκατ. ευρώ φέτος, τις υψηλότερες που είχε στην 60χρονη ιστορία της, αυξημένες κατά 35% έναντι του 2021, ενώ την τελευταία πενταετία έχει σχεδόν τριπλασιάσει τα μεγέθη της. Βέβαια ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων εφέτος οφείλεται στις ανατιμήσεις, που ως τώρα εντός του 2022 ανήλθαν στο 17%. Πάντως, η εταιρεία βελτίωσε το μερίδιο της στην αγορά κατά περίπου 18%.

Στο 10% του τζίρου οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την Αγγελάκης ΑΕ, καθώς με αιχμή του δόρατος το «ελαιοπουλάκι», εξάγει σε διάφορες αγορές, κυρίως Τσεχία και Ουγγαρία. Το 2022 η αξία των εξαγωγών της εταιρείας ανήλθε στο 10%, ενώ συγκριτικά με το 2021 αυξήθηκαν κατά 150%, ποσοστό που μαρτυρά τα περιθώρια που υπάρχουν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αγορά του Ντουμπάι, όπου σε συνεργασία με την Truebell η Αγγελάκης διανέμει τα προϊόντα της με επιτυχία. Άλλωστε, όπως είπε η μέση ετήσια κατανάλωση κοτόπουλου στο Ντουμπάι ανέρχεται στα 71 κιλά, έναντι μόλις 23 κιλών στην Ελλάδα.

Παράλληλα λόγω των συνεχιζόμενων κοστολογικών επιβαρύνσεων σε όλη την «αλυσίδα» παραγωγής, ο κ. Αγγελάκης προανήγγειλε νέα ανατίμηση των προϊόντων της εταιρείας ως το τέλος του χρόνου ύψους 6% – συνολικά 23% καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2022.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελάκης, η εταιρεία απασχολεί 220 εργαζόμενους, ενώ μέσα στο 2022 προχώρησε σε αυξήσεις μισθών διψήφιου ποσοστού, δηλαδή άνω του 10%. Τέλος, εκτίμησε πως ο κλάδος του κοτόπουλου έχει ακόμη τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η «στροφή» του κοινού στην Ελλάδα και διεθνώς προς το συγκεκριμένο κρέας συνεχίζεται, ενώ προέβλεψε συγκέντρωση στον κλάδο στην Ελλάδα, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ