Όλους εκείνους τους οικονομικούς – κοινωνικούς δείκτες που χτίζουν «τείχος προστασίας στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Real FM, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος.
Θέτοντας, παραλλήλως, και το, κατ’ αυτόν, δίλημμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης: εάν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω, εάν πήγε καλύτερα τα τελευταία τρία χρόνια ή την περίοδο 2015 -19. Ενώ άσκησε διπλή κριτική προς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αφενός για το πρόγραμμα που παρουσίασε – το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «είναι άλλο ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί πέντε τη φορά αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά – αφετέρου γιατί εκθέτει διεθνώς τη χώρα για τα ανύπαρκτα, όπως σημείωσε, ζητήματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που χαρακτήρισε «ανεύθυνο και αντιπατριωτικό».
Στα οικονομικά εν πρώτοις, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από τη σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού «μέσα σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας», όπως επεσήμανε. Παρά ταύτα, συνέχισε, «η Ελλάδα καταθέτει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ και το 2023. Ενώ η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε μηδενικούς ρυθμούς ή και ύφεσης».
Και, αμέσως μετά, «χάρη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε χτίσει ισχυρές αντιστάσεις στην οικονομία. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλες είναι οι πιέσεις στο εισόδημα όλων μας, και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι μεγάλες οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα, τη θέρμανση, ωστόσο επειδή έχουμε μια οικονομία, την ελληνική οικονομία, που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την ευρωπαϊκή οικονομία, έχουμε:
Την ταχύτερη, σε όλη την Ευρώπη, πτώση δημοσίου χρέους, την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, πολλές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό δύο φορές, έχουμε μειώσει πολλούς φόρους που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος -όλα αυτά συντείνουν στο να υπάρχει τείχος προστασίας στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο ‘Α. Σκέρτσος.
Η «διαρκής μέριμνα» της κυβέρνησης είναι «να δημιουργούμε πλαίσιο ασφάλειας για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, για όλα τα νοικοκυριά κάθε εισοδήματος. Χάρη στο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από την αγορά ενέργειας και τη στήριξη που μας δίνει η πρόσθετη ανάπτυξη, έχουμε το μεγαλύτερο πακέτο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ», ανέφερε επίσης παραπέμποντας και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκεί όπου εξήγγειλε πρόσθετο, «το τρίτο πακέτο στήριξης προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, έχουμε νέα πακέτα φοροελαφρύνσεων, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, και συνταξιούχους. Πρώτη φορά αύξηση στα εισοδήματα των συνταξιούχων, αύξηση κατώτατου μισθού -όλα αυτά συντείνουν στο να απορροφούν αυτές τις, όντως υπέρογκες, αυξήσεις, που είναι εξωγενείς, δεν προέρχονται δηλαδή από την ελληνική οικονομία, αλλά την ενεργειακή κρίση».
Έχει καθυστερήσει η Ευρώπη
Όσον αφορά το ενεργειακό «μέτωπο» ειδικότερα, «η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμους σε ενεργειακό επίπεδο, έχει καθυστερήσει, δυστυχώς, η Ευρώπη», είναι η άποψή του προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε στην πανδημία, και σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Δεν την έχουμε δει ως τώρα», συμπέρανε δε.
Αναφέρθηκε όμως και σε άλλες ασπίδες προστασίας της ελληνικής οικονομίας: από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 31,5 δισ. ως το τέλος του έτους «θα έχουμε απορροφήσει περίπου 11,1 δισ., μια πολύ σημαντική βοήθεια που θωρακίζει περαιτέρω την οικονομία και τη ρευστότητα στην αγορά. Μαζί με το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσουν περίπου 80 δισ. δημόσιων επενδύσεων στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία τη στιγμή αυτή ακόμη, σε πολύ δύσκολες συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας».
Κατά τον ‘Α. Σκέρτσο, «η κυβέρνηση έχει κάνει μια κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης και όποιο πρόσθετο μέρισμα ανάπτυξης έχουμε, αυτό θα επιστρέφει στην κοινωνία -και αυτό κάνουμε».
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξήγησε ότι «με τα μέτρα που ανακοινώσαμε, έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημοσιονομικού πόρου». Ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δημοσιονομική ανευθυνότητα» στο θέμα των έμμεσων φόρων. Ισχυρισμό, τον οποίον στήριξε στο ότι, όπως είπε, «το πακέτο που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ κοστίζει 25 δισ. ευρώ, όχι 5,5 δισ. Είναι άλλο ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης επί πέντε τη φορά αυτή. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε:
«Τα έσοδα από έμμεσους φόρους είναι κομμάτι εσόδων που στηρίζουν την παραγωγή και προσφορά δημόσιων αγαθών. Αν κόψουμε έμμεσους φόρους ή θα πρέπει να κόψουμε από αλλού ή θα πρέπει να αυξήσουμε άλλους φόρους. Εύκολα λέγονται κάποια πράγματα αλλά δύσκολα γίνονται στην πράξη».