Ακούγεται βαρύ, όμως αυτή η διοργάνωση του Nations League ήταν η πρώτη επιτυχημένη για την Εθνική μας ομάδα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας μας στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία!
Οκτώ χρόνια χρειάστηκε να περάσουν προκειμένου να ξεπεράσουν τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα με το εθνόσημο τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και να φέρουν θετικά αποτελέσματα εντός γηπέδου. Ακόμη και στατιστικά να το δει κανείς βέβαια κάποια στιγμή κάτι θα καταφέρναμε, μετά από τόσες προσπάθειες! Το ζήτημα ωστόσο είναι εάν υπάρχει σχέδιο.
Αυτή η ομάδα δείχνει δύο πράγματα. Καταρχάς έχει ποιότητα και ταλέντο, τα οποία μπορεί να μην μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε απίθανες διακρίσεις, μας υποχρεώνουν πάντως να είμαστε στα μεγάλα τουρνουά.
Η αχαρακτήριστη κατάσταση διοίκησης της Ομοσπονδίας έπαιξε πολλά παιχνίδια και με όλα τα θέματα της Εθνικής, για την ώρα πάντως φαίνεται ότι ο Γκουστάβο Πογέτ αντέχει και μπορεί να διαχειριστεί το υλικό της ομάδας. Αυτό είναι το δεύτερο. Διότι όταν είσαι στον πάτο ψάχνεις τα αυτονόητα. Η Ελλάδα λοιπόν έχει καλούς παίκτες, που έχουν όρεξη για την ομάδα, αλλά και ικανό διαχειριστή από τον πάγκο.
Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα ώστε να προκριθούμε στην τελική φάση ενός τουρνουά όπου λαμβάνουν μέρος οι Εθνικές ομάδες των 24 Ομοσπονδιών από τις 54… Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα φτάσουμε στα τελικά.
Η ολοκλήρωση των αγώνων στο Nations League απέφερε το σχηματισμό των έξι γκρουπ δυναμικότητας, για την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 4ο.
Η διοργάνωση της Γερμανίας αποτελεί το μεγάλο στόχο της Ελλάδας, που θέλει να επιστρέψει στα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού. Η πτώση της Εθνικής στις κατατάξεις για τις κληρώσεις των προκριματικών την τοποθετεί σε ομίλους μαζί με ισχυρούς αντιπάλους.
Στις 9 Οκτωβρίου, στην κλήρωση των προκριματικών για το Euro, η ιστορία δεν θα αλλάξει δυστυχώς. Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης είναι επτά. Θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι.
Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.
Για την κλήρωση αυτή, η UEFA χρησιμοποιεί την τελική κατάταξη του Nations League 2022-2023, με την Ελλάδα να μην μπορεί να ανέβει πιο ψηλά από την 33η θέση. Οι ομάδες που βρίσκονται από την 31η θέση έως την 40ή θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.
Μαζί της θα είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητες η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Κόσοβο, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Γεωργία, το Λουξεμβούργο, η Βόρεια Μακεδονία και τα Νησιά Φερόες, χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.
Τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2024
- Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία + Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
- Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
- Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
- Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
- Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
- Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν