Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΦέρνουν επιβαρύνσεις οι επόμενες εβδομάδες: «επίθεση από παντού» στην τσέπη μας

Φέρνουν επιβαρύνσεις οι επόμενες εβδομάδες: «επίθεση από παντού» στην τσέπη μας

Το πακέτο μέτρων στήριξης θα φτάσει στα 3,4 δις. ευρώ το 2023 και θα περιλαμβάνει από αυξήσεις συντάξεων και μειώσεις φόρων (βλέπε κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης) μέχρι μειώσεις ΦΠΑ και αυξήσεις μισθών για γιατρούς και στρατιωτικούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει -κάθε άλλο- ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις. Και μάλιστα μεγάλες.

Τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια που διαμορφώνεται: οι δόσεις των δανείων θα αυξηθούν. Ο λογαριασμός του supermarket επίσης. Το ηλεκτρικό ρεύμα, παρά τις επιδοτήσεις, θα είναι ακριβότερο για όλους, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν πολύ περισσότερα για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες ναι μεν είναι χαμηλά τώρα -ενδεικτικά λέγεται ότι ένας αυτοαπασχολούμενος ακόμη και πολλά χρόνια εμπειρίας μπορεί να πληρώνει λιγότερες εισφορές από τον ανειδίκευτο εργάτη- αλλά από τις αρχές του χρόνου θα γίνουν έως και 9% ακριβότερες. Να αναφερθούμε και στο πετρέλαιο κίνησης; Θα ακριβύνει και αυτό κατά 15 λεπτά από την 1η Οκτωβρίου καθώς στο πακέτο μέτρων δεν χώρεσε η παράταση της επιδότησης με 15 λεπτά το λίτρο.

Θα είναι πολλά τα «χτυπήματα» που έρχονται. Προφανώς και τα μέτρα στήριξης απορροφούν ένα μέρος των επιβαρύνσεων όμως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου θα είναι έως και διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων θα ροκανίσουν το εισόδημα όσων έχουν δάνεια ενώ για τα είδη διατροφής θα χρειαστεί να πληρώσουμε τουλάχιστον 15% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ