Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΓια τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον αθλητισμό τοποθετήθηκε ο Γ. Μαυρωτάς...

Για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον αθλητισμό τοποθετήθηκε ο Γ. Μαυρωτάς στην Πράγα

Για την ανάγκη λήψης κοινών πολιτικών και δέσμης μέτρων προκειμένου να παραμείνει ζωντανός ο αθλητισμός στην Ευρώπη, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που απειλεί και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τοποθετήθηκε στη Διάσκεψη των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στον ζωτικό ρόλο των αθλητών στην προώθηση αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Σχετικά με το πρώτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα -το υψηλό ενεργειακό κόστος που απειλεί και τον αθλητισμό στην Ευρώπη- στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων κυρίως όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την καθαρή ενέργεια και τη διατήρηση της ενέργειας. Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Το θέμα των βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται. Η εξοικονόμηση ενέργειας, οι περιβαλλοντικά φιλικά κατασκευές και οι ανανεώσιμες πηγές είναι οι καθιερωμένες λύσεις, είναι όμως μεσοπρόθεσμες, δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, αυτό τον χειμώνα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ιδιαίτερα τη λειτουργία των κολυμβητηρίων που καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια λόγω των θερμικών φορτίων.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων να αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα αθλήματα του υγρού στίβου, αλλά και στους πολίτες που χρησιμοποιούν την πισίνα για άσκηση. Είναι προφανές ότι ως εκπρόσωποι της ηγεσίας του αθλητισμού των κυβερνήσεών μας δεν πρέπει να μείνουμε απλοί θεατές σε όλο αυτό, αλλά ούτε και η αθλητική ηγεσία της Ε.Ε. Μεμονωμένα μέτρα από τα κράτη μέλη ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, γι αυτό απαιτείται μια ευρωπαϊκή κοινή πολιτική, που θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές, βοήθεια και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Μια ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων, αποκλειστικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο αθλητισμός στην Ευρώπη.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στον αθλητισμό ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε ότι, «στην Ελλάδα δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν μέτρα ειδικά για τον αθλητισμό, αλλά κεντρικά, όπως επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα των αυτοκινήτων. Υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση των υπουργείων ώστε είτε να επιδοτηθούν οι ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα κολυμβητήρια), είτε να μειωθεί ο σχετικός φόρος των καυσίμων για τη συγκεκριμένη χρήση, είτε να δοθεί μια πρόσθετη επιχορήγηση, έκτακτης ανάγκης από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μην υπάρξει black out ειδικά στα αθλήματα υγρού στίβου.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας όσον αφορά την ύπαρξη αειφόρων αθλητικών εγκαταστάσεων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, τόνισε πώς αποτελεί κεντρική πολιτική και μάλιστα είναι κριτήριο κατά την αξιολόγηση των επιχορηγήσεων από το κράτος. Για όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπάρχει προϋπόθεση ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την ενεργειακή κλάση Α για την ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, στην τεχνική αξιολόγηση των έργων, λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες αειφορίας, από την αρμόδια επιτροπή. Εκτός αυτού, η ενεργειακή απόδοση και η καθαρή ενέργεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη της ΓΓΑ. Αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DG – REFORM, δημιουργείται ένας οδηγός για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σεμινάρια) στο σχετικό προσωπικό.

Στην παρέμβασή του στο δεύτερο θέμα της ατζέντας -οι αθλητές σε ρόλο προτύπων για την προώθηση αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός- το οποίο προλόγισε ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Τσεχίας Pavel Pumprla- επεσήμανε ότι: «Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο συνήθως είναι υποτιμημένο. Συνήθως θεωρούμε ότι οι σπουδαίοι αθλητές είναι και σπουδαίοι ρήτορες ή εκπαιδευτές. Από την εμπειρία μου ως πρώην αθλητής και έχοντας συμμετάσχει σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες θα μιλήσω από την πλευρά του αθλητή σε ρόλο προτύπου. Η επιρροή των δημοφιλών αθλητών και ειδικά στις νέες γενιές είναι τεράστια και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη που έχουν απέναντι στα νέα κυρίως παιδιά. Όπως είχε πει και ο Νέλσον Μαντέλα «Ο αθλητισμός μιλάει στους νέους τη γλώσσα που καταλαβαίνουν».

Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο επιρροής. Οι πρωταγωνιστές, οι κορυφαίοι αθλητές ή προπονητές, είναι ξεχωριστά πρόσωπα στην κοινωνία. Αποτελούν πρότυπα για χιλιάδες παιδιά και νέους ανθρώπους. Και πιστεύω ότι όσο περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο πιο ισχυρές κοινωνίες χτίζουμε. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές η υπερβολική έκθεση πολλές φορές ενέχει κινδύνους παρερμηνειών και παρεξηγήσεων. Η ελευθερία του λόγου είναι αναμφισβήτητη, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και ευθύνη. Ειδικά σήμερα που με τα social media, υπάρχει υπερμετάδοση και μία δήλωση μπορεί να «ταξιδέψει» σε όλον τον κόσμο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Όσον αφορά το αθλητικό κίνημα, οι περισσότερες από τις επαγγελματικές ομάδες έχουν τους δικούς τους κανόνες και επίσης η ΔΟΕ έχει θέσει τους κανόνες μαζί με πολλές διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες. Νομίζω ότι ο ρόλος του κράτους είναι να ενεργήσει επιπρόσθετα με τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε αυτά τα θέματα με γενικές κατευθυντήριες γραμμές σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις αθλητών. Ειδικά όσον αφορά την προώθηση των αξιών της ΕΕ μέσω του αθλητισμού.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν προκειμένου οι αθλητές να αξιοποιηθούν ώστε μέσω της επιρροής τους να συμβάλουν στην προώθηση αξιών, ανάδειξης κοινωνικών προβλημάτων και λύσεών τους, ο γγΑ πρότεινε τη υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τις Ενώσεις Αθλητών, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τις επαγγελματικές λίγκες, προκειμένου να παρέχουν βασικές δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης και παράλληλα να στέλνουν ένα ενιαίο μήνυμα σχετικά με τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός (ισότητα, αλληλεγγύη, μη- διάκριση, σεβασμός).

Σχετικά με τον ρόλο του κράτους στη σχετική εκπαίδευση των αθλητών ο κ. Μαυρωτάς, επισήμανε πως «ο ρόλος του κράτους είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να εκπαιδεύσει τους αθλητές να ενεργούν ως πρεσβευτές για την προώθηση των αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί ως γενέτειρα του αθλητισμού που βασίζεται σε αξίες και των Ολυμπιακών ιδεωδών, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις αξίες της ΕΕ για τον αθλητισμό, όπως το «ευ αγωνίζεσθαι», η ακεραιότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των αθλητών στην προώθηση αυτών των αξιών είναι ζωτικής σημασίας.

Σχετικά με το αν υπάρχουν επίσημες πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτών των αξιών μέσω των αθλητών ο γγΑ ανέφερε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό”, όπου προγραμματίζεται οι αθλητές να αξιοποιηθούν σε ρόλο πρεσβευτή.

Επίσης, επισήμανε πως στην προώθηση της ακεραιότητας του αθλητισμού οι αθλητές αποτελούν κύρια πρόσωπα της εκστρατείας μας.

Τέλος, ανέφερε τη συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνικών Ολυμπιονικών και την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», όπου κύριο μέλημα έχει την προώθηση των αξιών μέσω των διακεκριμένων αθλητών. «Το σημαντικότερο είναι οι αθλητές να περνάνε ένα ενιαίο μήνυμα μέσω των ιστοριών από τη δική τους καριέρα», κατέληξε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ