don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Χαμηλό 37 ετών η στερλίνα, αύριο τα μαντάτα του Jay, σε μέγγενη η Ευρώπη, σε Mood(y) αστοχιών, ερωτήματα για Τσίπρα, η Lamda και ο… Θρύλος, ο Καματάκης και οι “φεσωμένοι” και… ηρέμησαν οι σύντεκνοι

*Κλειστό, χθες Δευτέρα, το City. Από σήμερα και πάλι ενεργή η χρηματιστηριακή αγορά, με 2 λεπτομέρειες στα υπ’ όψη. Σταθερή η φθίνουσα πορεία της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα έναντι του δολαρίου. Σήμερα ξεκινά η συνεδρίαση του δ.σ της FED, αύριο οι ανακοινώσεις Powell για επιτόκια/ομόλογα κ.λ.π. Μέχρι τώρα, η FED μέσω της αύξησης του βασικού επιτοκίου της πετυχαίνει την εξαγωγή του πληθωρισμού (της οικονομίας των ΗΠΑ) στις διεθνείς αγορές- κυρίως όμως στην Ευρώπη- με “εργαλείο” και την νομισματική σχέση ανατίμησης δολαρίου/υποτίμησης ευρώ.

*Σε μέγγενη, κυρίως η Ευρώπη, κοινός τόπος πια, μην τα ξανά λέμε. 

*Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν ο οίκος Moody’s ενδιαφέρεται για τις ελληνικές εκλογές, όπως σημείωνε ο Εμμ. Νότης, πλην όμως 2 τινά αποτελούν κοινή εκτίμηση. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ενδιαφέρεται σφόδρα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, την Κυριακή. Για πολλούς και ευνόητους λόγους. H δεύτερη σχετίζεται με την λάθος εκτίμηση της Societe Generale και της Citi περί αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αναφέρομαι πρώτα στον γαλλικό οίκο, γιατί προσπαθώ να θυμηθώ από πότε έχει να “πέσει μέσα” σε πρόβλεψη και χάνομαι πίσω στον χρόνο. Επιεικέστερη η κριτική για τον αμερικανικό οίκο, που επίσης έχει τις αστοχίες του. 

*Έλεγε χθες η DeA για τις εξαγγελίες Τσίπρα, για τράπεζες κ.λ.π. Μία απορία την είχα χθες, την επαναλαμβάνω και σήμερα μπας και εκεί στην Κουμουνδούρου “ξυπνήσουν” λίγο (όχι, πως μ’ αφορά δηλαδή). Εστω, πως οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν το θέμα “κρατικοποίησης” της Εθνικής, δηλαδή να αυξηθεί το ποσοστό του ΤΧΣ σε περισσότερο από 51% του μ.κ. Με τίνος κεφάλαια; (των φορολογούμενων; όπως το αλήστου μνήμης καλοκαίρι 2015; ), με εξαγορά της συμμετοχής του Ταμείου; (πάλι με τι κεφάλαια), με αύξηση με παραίτηση παλιαών μετόχων, με “ένα άρθρο-ένα νόμο” ;, σκίζοντας τι; Όσον αφορά την ΔΕΗ, η παράδοση του Διαχειριστή στην κινεζική Grid, επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε; Αυτά τα ολίγα και έκλεισε το θέμα Τσίπρας-ΔΕΘ κ.λ.π

*Στον Εμμ. Νότη ξανά, καθώς προ ημερών είχε αναφερθεί στη δραστική μείωση του (δημόσιου) χρέους/ΑΕΠ αποκαλύπτοντας το ενδεχόμενο μέρος των (κρατικών) εγγυήσεων, που είχαν δοθεί (στο πλαίσιο του “Ηρακλής” Ι & ΙΙ) να περαστούν στο χρέος. Η αλήθεια είναι, πως η Eurostat το συντηρεί το θέμα, καιρό τώρα. Ομως οι (τελικές) αποφάσεις λαμβάνονται από την Κομισιόν, που (και) λόγω Ιταλίας δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα υιοθετήσει τις νόρμες της Στατιστικής Αρχής, όποιες και εάν είναι αυτές. Συνεπώς, θεωρώ πρώϊμη την προεξόφληση του όποιου ενδεχομένου (είτε να εγγραφούν στο χρέος-συνολικά ή μερικά- είτε κάπως αλλιώς).

*Πιέζει βέβαια το Βερολίνο, έμμεσα και η Bundesbank, αλλά έχουν αλλάξει οι καιροί. Και οι ισορροπίες, όπως λ.χ. η περίπτωση της Σουηδίας “χθες”, πιθανότατα της Ιταλίας “αύριο” συνεκτιμώνται κεντρικά.

*Καλά τα promo, οι περιηγήσεις εκπροσώπων του ξένου Τύπου κ.λ.π, κ.λ.π αλλά το γεγονός πως η μετοχή της Lamda Developemnt όχι μόνο δεν λέει να “ξεκολλήσει” αλλά κιόλας χάνει 14% (από την αρχή του έτους) κάτι λέει. Εν τω μεταξύ και νέα αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους από το team. Ούτε στον Ολυμπιακό, τέτοια κατάσταση. Και δεν έχει εναλλακτική αλά… Forest ο Σπύρος Λάτσης. 

*Στο μείον 2,73% της Quest την Παρασκευή οι συναλλαγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για φέτος. Στο χθεσινό συν 4,43% οι συναλλαγές ήταν επίσης υψηλές (σε 6μηνο). Κλασική περίπτωση, ρώτησα άνθρωπο στον όμιλο για το εάν ετοιμάζει “χτύπημα” ο Θεόδωρος Φέσσας, αλλά σαφή απάντηση δεν έλαβα. Κάτι κινείται, κάτι ετοιμάζεται θα το μάθει η στήλη, στα υπόψη. 

*Μια χαρά τους την έφερε (στους πιστωτές) ο Γιάννης Καματάκης. Πήρε την ευνοϊκή (για αυτόν) δικαστική απόφαση (προστασία έναντι πιστωτών) άντε να βγάλουν άκρη τώρα οι “φεσωμένοι”. Εχω υπόψη μου άλλες 5-6 ανάλογες περιπτώσεις εισηγμένων, αλλά δεν τις θυμίζω καθώς στην Κολοκοτρώνη πνέει ‘αέρας ανακούφισης” από χθες. Εδέησε η Βασιλική Λαζαράκου και πήρε την (όποια απόφαση), εξέδωσε ανακοίνωση ο Μιχάλης Σάλλας, ηρέμησαν και οι σύντεκνοι στο Ηράκλειο. Μας είχε προϊδεάσει ο ξάδελφος-από το νησί- άψογος στο ρεπορτάζ του. Thnx Alex.

*Τι πράγμα και αυτό, πάλι καλή κουβέντα της DeA για τον Χρήστο Σταϊκούρα. Χαλάλι όμως, καθώς 25 εκατ. “βγαίνουν” για δικαιούχους της παλιάς-πολύπαθης- ΑΣΠΙΣ. Να το προσέξω, όμως το πολύ φιλικό προς τον Λαμιώτη, πρασίνων φρονημάτων η στήλη. 

*Το είδα (ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ/Euro2Day) και δεν το πίστευα. Υπήρξε όντως SouvlakiSwap Token; και ο “εφευρέτης” του εξαφανίστηκε “φεσώνοντας” μέχρι και τους στενούς του συνεργάτες. Ημαρτον… για γέλια ή για…

*Το είδα (DarkRoom/newmoney) πως η διοίκηση του ΧΑΑ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου δείκτη και νέων χρηματιστηριακών προϊόντων για το ΧΠΑ. Από δείκτες πια… όπως εκείνη η μεγαλεπήβολη ιστορία με τον ESG, όπου η (προηγούμενη) διοίκηση συμπεριέλαβε την… Αρτα και τα… Γιάννενα. Δείκτης και ανάλογη-ESG- αγορά, που “κάηκαν” από την προθέρμανση. Από σχεδιασμούς άλλο τίποτε, εκεί στην Λεωφ. Αθηνών από έργα δεν βλέπει η αγορά και κάτι το ιδιαίτερο. 

*Άλλο και ετούτο: Μετά τη νέα χθεσινή διόρθωση για τη μετοχή της Motor Oil. Αποτίμηση 1,76 δισ., ίδια κεφάλαια 1,77 δισ. Χαμηλότερα και της λογιστικής αξίας. Κάτι στρεβλό γίνεται εδώ.

*Απαραίτητη η διευκρίνιση (μέσω Bloomberg) η έκτακτη φορολόγηση στα υπέρ- κέρδη εταιρειών αερίου, άνθρακα, πετρελαίου αλλά και διύλισης θα είναι προσωρινή, θα βαραίνει δε όσες εμφανίζουν κέρδη αυξημένα 20% σε σχέση με τον μ.ο της προηγούμενης 3ετίας (2019-2021). 

*Μπορεί να έπεσε θύμα του κορωνοϊού ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών Θεόδ, Σκυλακάκης πλην όμως “τρέχει” για να καλυφθούν όλα τα (προ)απαιτούμενα που έχει θέσει η Κομισιόν για να κλείσει πλήρως η-πρώτη-δόση χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε μέχρι Παρασκευή- Σάββατο να αιτηθεί την δεύτερη δόση. Στο 1,8 δισ. δεν είναι λίγα. Ο αναπληρωτής επισπεύδει καθώς γνωρίζει, πως εάν υποβληθεί η αίτηση εμπρόθεσμα οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν εννέα μήνες νωρίτερα. Πρακτικά σημαίνει, πως θα προλάβουν (οι επιχειρήσεις) την “κορύφωση” της ανόδου των επιτοκίων. Δηλαδή, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, φθηνότερο κόστος χρήματος. 

*Σήμερα Τρίτη λήγει η (νέα) παράταση, που είχε δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, για να εξευρεθεί κοινός τόπος/συμφωνία των μετόχων. ΤΧΣ από τη μία-Ellington/ΤΜΕΔΕ από την άλλη-υπό την Ελένη Βρεττού- επιχειρούν να… τετραγωνίσουν τον κύκλο. Το δια ταύτα, ποιος θα (ξανά) βάλει και πόσα κεφάλαια. Θα είναι αρκετά; ή θα υπάρξει ανάγκη για (ακόμη) μία κεφαλαιακή “ένεση”;     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask