Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Σε “χαμηλότερη” πτήση τα τιμολόγια του Οκτωβρίου

Ρεύμα: Σε “χαμηλότερη” πτήση τα τιμολόγια του Οκτωβρίου

Σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια του Οκτωβρίου που αναμένεται να ανακοινώσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτόματα και οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι μειωμένες. Ενδεικτική η αναφορά πριν λίγες μέρες στελέχους του οικονομικού επιτελείου που τόνιζε ότι “ο Οκτώβριος θα είναι χαμηλότερος σε επιδοτήσεις”. Μάλιστα όπως αναφέρεται το βάρος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να είναι μεταξύ 300 – 400 εκ., σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο. πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού ήταν στα  33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. το Σεπτέμβριο η επιδότηση  σχεδόν διπλασιάστηκε (63,9 λεπτά/κιλαβατώρα) κι έτσι οι τελικές τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Κύρια αιτία αυτής της αποκλιμάκωσης είναι το ότι τον Σεπτέμβριο παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στον δείκτη TTF, οι τιμές αερίου είχαν χαμηλότερο μέσο όρο κι άρα το κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς, λόγω της ετεροχρονισμένης τιμολόγησης, θα είναι κάπως πιο “μαζεμένο”. Αναμένεται, δε, και η Απόφαση της ΡΑΕ με το πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής αερίου.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για τον Σεπτέμβριο ήταν :

-Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο)

-Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 τον Αύγουστο)

-Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 τον Αύγουστο)

-Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Η διαφορά της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο από τις ανώτατες τιμές που καθορίζει μηνιαία η ΡΑΕ κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κλιμακωτές επιδοτήσεις

Στο μεταξύ τον επόμενο μήνα μπαίνει τέλος στη διαδικασία των οριζόντιων επιδοτήσεων και αναμένονται  κλιμακώσεις με το πρώτο «σκαλί», περίπου, στις 300 kWh.

Παράλληλα εξετάζεται το και το πώς θα δίνεται ένα “μπόνους” σε όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο βέβαια σύστημα προϋποθέτει καταγραφές ανά μετρητή που θα πιστοποιούν το τι καταναλώσεις υπήρχαν πέρυσι και τι φέτος. Βέβαια, λόγω έλλειψης “έξυπνων” μετρητών οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και άρα η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα γίνεται με καθυστέρηση. Με βάση, δε, πληροφορίες ο “πήχης” της εξοικονόμησης αναμένεται να μπει στο 15% με βάση και τις οδηγίες – προτάσεις της Κομισιόν, ενώ μένει να φανεί εάν θα αφορά και συγκριμένες ώρες.

Βέβαια, υπάρχουν μια σειρά από μεταβλητές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι καιρικές συνθήκες, οι ενδεχόμενες αλλαγές στον αριθμό μελών του κάθε νοικοκυριού ή η αλλαγή κατοικίας.

Το φυσικό αέριο

Πάντως μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί το τι θα γίνει με όσους χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για θέρμανση.

Με βάση, δε, όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στα ΜΜΕ “θα υπάρξουν επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο” σημειώνοντας ότι η παραίνεση για χρήση πετρέλαιο έχει δυο πτυχές. “Το ένα έχει να κάνει με διακοπή ρωσικού αερίου αλλά και το άλλο έχει να κάνει με το ότι το πετρέλαιο είναι πιο φτηνό από φυσικό αέριο”. Ωστόσο όπως διαφαίνεται θα προκριθεί το περυσινό σχήμα με την οριζόντια επιδότησης με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά θερμική μεγαβατώρα, μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ