Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔΕΘ: Ένα πράσινο εκθεσιακό κέντρο

ΔΕΘ: Ένα πράσινο εκθεσιακό κέντρο

Την έναρξη των εργασιών του μεγάλου αστικού έργου της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προμελέτης που αφορά στην ανάπλαση του χώρου που φιλοξενεί την ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης. Ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει την είσοδο πρασίνου στον ευρύτερο χώρο με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου, ενώ η συνολική έκταση θα μετονομαστεί σε ConFEx Park. Σύμφωνα με την προμελέτη, στον χώρο του ακινήτου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο την ΔΕΘ, που αποτελείται από 175 στρέμματα η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τ.μ. περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Ειδικότερα, το Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 τ.μ. αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια, εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ., γραφεία 5.000 τ.μ. και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή του Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων). Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο χώρος θα είναι διαπερατός και προσβάσιμος από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις. Το ConFEx Park θα εξυπηρετείται από τον σταθμό Μετρό Σιντριβάνι.

Συγχρόνως προβλέπεται διατήρηση για το Παλέ Ντε Σπορ, τον Πύργου του ΟΤΕ, το κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ αλλά και το πρώην Περιπτέρου Esso Pappas.

Το φιλικό στο περιβάλλον Εκθεσιακό Κέντρο

Ο νέος χώρος θα περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης 1.700 θέσεων. Στο μεταξύ το 55% του νέου Εκθεσιακού Κέντρου θα αποτελείται από ανοιχτό χώρο με κήπους και αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις, υδάτινα στοιχεία και μονοπάτια. Στόχος είναι να αποτελέσει πηγή πρασίνου στο κέντρο της πόλης και πόλος έλξης κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Η βιωσιμότητα του έργου αποτελεί προτεραιότητα όπως καταγράφεται στην προμελέτη που προβλέπει ότι θα αξιοποιείται το βρόχινο νερό για το πότισμα, ενώ φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων θα καλύπτουν μέρος των αναγκών σε ενέργεια. Συνολικά το ενεργειακό αποτύπωμα του πάρκου θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, σε σχέση με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Τα κτίρια θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια και θαλασσινό νερό για ψύξη και ο εξαερισμός θα πραγματοποιείται με διασταύρωση της ροής του αέρα. Μέσω της ανάκτησης θερμότητας από τους εκθεσιακούς χώρους θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από τον μηχανικό εξαερισμό.

Ο διαγωνισμός

Την προμελέτη παρουσιάσε το αρχιτεκτονικό σχήμα Sauerbruch-Hutton, Gustafson Porter + Bowman & Elena Stavropoulou Arch. που πριν από ένα χρόνο, είχε κερδίσει το 1ο Βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΔΕΘ. Στη συνέχεια αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών εντός του 2023, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του έργου (μέσω ΣΔΙΤ) και να αντληθούν τα σχετικά κεφάλαια για την κατασκευή του έργου. Στόχος είναι η ανάπλαση να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026. Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ μαζί με την περίοδο συντήρησης-λειτουργίας από τον ανάδοχο. Με την υλοποίηση του θα γίνει το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Θεσσαλονίκης και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ