don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι ανακοινώσεις για τα ενεργειακά, η αναστάτωση στην Λ. Αθηνών, η υπογραφή του ΒΟΑΚ, τα παράπονα για την ΠΛΑΙΣΙΟ, τα δίκια του Απόστολου, η αποχώρηση της Sarantis, η εξαγοράς της Kallimanis, η αμκ της Παγκρήτιας και ο αγωγός EastMed

*Από τα διεθνή: Ρωσία-Κίνα συμφώνησαν για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και γουάν. Έμπρακτη- σε αυτό το επίπεδο- παράκαμψη του διεθνούς κανόνα συναλλαγών με βάση το δολάριο, το μοναδικό- μέχρι τώρα- αποθεματικό νόμισμα στην παγκόσμια αγορά. Πόντος για το offshore yuan, το γνωστότερο και ως “γουάν εξωτερικού”. Μία σύντομη ματιά στο US Dollar/Chinese Yuan Offshore FX Spot Rate, cnbc.com ή στο bloomberg.com αρκεί. Ενδιαφέρουσα προοιωνίζεται η συνέχεια.

ΕΕ και ΗΠΑ αύξησαν τις εισαγωγές αλουμινίου και νικελίου από την Ρωσία.

Έκτακτο φόρο στα ενεργειακά κέρδη προωθούν οι Βρυξέλλες (Βερολίνο)

Σήμερα το προοίμιο της συνεδρίασης της ΕΚΤ, αύριο Πέμπτη τα σπουδαία. Ο “λογαριασμός” 50 μ.β vs 75 μ.β.

*Στα εσωτερικά: Το πρωί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα “ενεργειακά”. Και ακολουθεί- μεταξύ άλλων-η ΔΕΘ, όπου “Θ” σημαίνει Θεσσαλονίκη, όπως έγραφε η Σοφία Τσιπτσέ. Είμαστε σε καλό δρόμο.

*Η Διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών εκφράζει την λύπη της για την αναστάτωση, που προκλήθηκε στο επενδυτικό κοινό. Απλά λυπήθηκαν, εκεί στην Λεωφόρο Αθηνών και αναστάτωση (sic) που προκλήθηκε (δηλαδή ευθύνη δεν φέρουμε). Και τους έχετε κε Χρήστο Σταϊκούρα, ακόμη στην θέση τους. Χωρίς ούτε μία ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου. Αυτόν, τον νέο CEO, έλεγε ο Alex Patelis σε συνάντηση ενημέρωσης αρχισυντακτών κ.λ.π πως θα αναβαθμίσει τον χρηματιστηριακό θεσμό. Να τους χαίρεστε κε σύμβουλε του Πρωθυπουργού, ομοίως και ο κος Γαβριηλίδης της Egon Zehnder. Ακούς εκεί λυπούμαστε για την αναστάτωση, Αιδώς…

*Επικοινώνησα με καμιά 10αριά διαχειριστές, άλλους τους τηλεφώνησα, άλλοι μου τηλεφώνησαν. Πληροφορώ τους αρμοδίους ( ; ) και οι 10 συνομιλίες έγιναν εις άπταιστον… γαλλικήν. Με τέτοιο “στόλισμα”, για ποια αναβάθμιση κε Σταϊκούρα, κε Πατέλη.

*Η αποκλιμάκωση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων, ειδικότερα των “Νοτίων” που σημειώθηκε χθες Τρίτη ενδέχεται να οφείλεται σε νέες εκτιμήσεις αναλυτών, πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β και όχι 75 μ.β, μου είπε έγκυρος “ομολογάς”. Και άλλη μία των 50 μ.β τον Δεκέμβριο ( ; ). Κοντός ψαλμός, που λένε.

*Η υπογραφή του ΒΟΑΚ, το ανεκτέλεστο και η φυγή προς τα εμπρός, του Απόστολου Σκουμπούρη, για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Gratis, μετά και το χθεσινό νέο συν για το “χαρτί” στα 1,736 ευρώ, με 0,35% και 13.690 τμχ. Τώρα άμεσα ή έμμεσα η Reggeborgh Investment όλο και αγοράζει, από το ταμπλό.

*Στα 23,9 δισ. αυξημένο κατά 4,7% το καθαρό χρέος των εισηγμένων το 2021, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη. Ο έμπειρος αναλυτής (επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) σημειώνει πως: η αύξηση των επιτοκίων δεν θα χτυπήσει γραμμικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας και κυρίως την ρευστότητα των εταιρειών. Άλλωστε ένα μέρος ήταν “αναπτυξιακή”, δηλαδή συνοδεύτηκε από αύξηση στον τζίρο (18,4%), στα λειτουργικά κέρδη (77%) και στην καθαρή κερδοφορία (851%). Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη: οι εταιρείες είχαν καλύτερους δείκτες εξυπηρέτησης του δανεισμού. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία, ενισχύουν την εκτίμηση για ανθεκτικότητα και ευελιξία/προσαρμοστικότητα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

*Τελικά η προχθεσινή συνάντηση Κώστα Σκρέκα με Ευάγγελο Μυτιληναίο, Γιάννη Στασινόπουλο και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο “βγάζει” εξελίξεις. Σήμερα, με τις ανακοινώσεις και Σάββατο (με την ομιλία του Πρωθυπουργού) τα ενδιαφέροντα.

*Καλή κίνηση από SMER-Νικόλα Καραμούζη- εταιρείας του Θανάση Λασκαρίδη- και των ισραηλινών της Brown η διαφαινόμενη απόκτηση του portfolio 72 ξενοδοχείων (πακέτο Tethys) από την Intrum. Τα ξενοδοχεία είναι 5άστερα και 4άστερα, σε Κρήτη, Μύκονο, Κω, Νάξο, Κουφονήσι, Χαλκιδική αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα. Συνολικά 4.000 κλίνες. Το fund SMER “δείχνει” προς τον κλάδο “ακινήτων-ξενοδοχείων” έχοντας συν-αποκτήσει με την LatsCo την Skymar Servicers. Υπεραξίες χαμηλού ρίσκου σε δύο κλάδους, που για το 2022 “τρέχουν” με διψήφιο ποσοστό.

*ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα ebitda 429 εκατ., στο πρώτο 6μηνο. Αλλά και ζημιές από φόρους 11,1 εκατ. από κέρδη 26,9 εκατ. το αντίστοιχο του 2021.

*Πολλά τα παράπονα επενδυτών για την χρηματιστηριακή πορεία της ΠΛΑΙΣΙΟ. Η εταιρεία επιχειρηματικά “πετάει”, κύκλος εργασιών κοντά στο μισό δισ., η ανάπτυξη ραγδαία, τα μετρητά στο ταμείο πλησιάζουν την αποτίμηση της εισηγμένης αλλά η απόδοση της μετοχής είναι στο μείον 28%. Λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό σας κε Γεράρδε. Εάν ενθυμούμαι καλά, η Eurobank ΑΧΕΠΕΥ είναι ειδικός διαπραγματευτής, εάν όχι sorry. Όντως θα περίμενε κάποιος καλύτερη επενδυτική/χρηματιστηριακή πορεία από την ελληνική εταιρεία που “έβγαλε” εκτός αγοράς ονόματα όπως τα FNAC, για παράδειγμα. Επίσης εύλογη η απορία, γιατί η διοίκηση δεν ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα αφού και τα γνωρίζει και τα έχει. Και είναι εξαιρετικά, όπως με πληροφόρησε φίλος (εργαζόμενος στην εταιρεία).

*Μια χαρά τα ξανά είπε ο Βακάκης. Suis generis για τους πολλούς ο Απόστολος των Jumbo, αλλά τα δίκια του τάχε και αυτή την φορά ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης. Παράλογη η ακρίβεια στις μεταφορές, ο όμιλος επιμένει να μην βάζει στα ράφια των καταστημάτων του προϊόντα για τα οποία εκτιμά ότι η σχέση ποιότητας-τιμής αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή. Το κοινό την επιβράβευσε αυτή την πολιτική, με αύξηση πωλήσεων 13% τον “νεκρό” μήνα Αύγουστο.

*Ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό η Sarantis πως αποχωρεί (οριστικά) από την αγορά της Ρωσίας. Με ζημία 1,2 εκατ.-όσο η καθαρή θέση. ΟΚ. Διαβάζω, πως η διοίκηση ετοιμάζει σημαντικό “χτύπημα” αλά Estee Lauder, και πάλι ΟΚ. Ωστόσο, ας κάνει τον κόπο η διοίκηση να ενημερώσει για την θέση της στην Ουκρανία, κάτι υπόλοιπα της παλιάς Ergopack e.t.c.

*Ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Kallimanis, του σχεδίου εξυγίανσης της ιστορικής Αιγιώτικης εταιρείας από την τουρκική Dardanel. Και ούτε μία λέξη, πως η εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών “παραδόθηκε” (στην κυριολεξία) στον τουρκικό όμιλο (που στην ανακοίνωση του στοχοθετεί την επαναφορά στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη) αφού δεν βρέθηκε ένας-ούτε ένας- Έλληνας επιχειρηματίας, διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων κ.λ.π να την κρατήσει σε “ελληνικά χέρια”. Και με το haircut δανείων/υποχρεώσεων πάνω από το 80% των συνολικών. Τέτοια αδιαφορία, τόση αβελτηρία.

*Κάποιες πληροφορίες για την αμκ της Παγκρήτιας Τράπεζας, έφτασαν στην DeA. Θα σας τις αναφέρω περιγραφικά, με βάση το ρεπορτάζ του euro2day (Χρήστος Κίτσιος). “Χωρίς την βεβαιότητα για την-ολική- εξάσκηση από πλευράς Μιχάλη Σάλλα αναμένεται να ξεκινήσει η αμκ. Εφ’ όσον η Lyktos (συμμετέχει με 19,95%) δεν ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων, που της αναλογούν και η αμκ καλυφθεί στο 100% το ποσοστό της θα περιοριστεί στο 9,97% του νέου μ.κ. Οι εξελίξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε εισόδου νέου επενδυτή, είτε μερικής κάλυψης της αμκ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει την υποβολή επικαιροποιημένου capital plan καθώς και business plan μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

*Και για τελευταίο, το καλό: ο αγωγός EastMed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2025. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Guido Brusco στη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο. Την πληροφορία την “αλίευσε” αναγνώστης της DeA (τον οποίο και ευχαριστούμε) από το Reuters.it. Θα την συμπληρώσω, με κάτι σχετικό και πρόσφατο: η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων αναφερόταν σε επιβεβαίωση του DNV για την ωριμότητα του έργου. Αυτό στα μέσα Αυγούστου. Αφορούσε δε σε πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο πάροχο διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων Der Norske Veritas στις 10 Ιουνίου βάσει της αξιολόγησης που διενεργήθηκε επί των εγγράφων Βασικού Σχεδιασμού σε Προχωρημένο Στάδιο (FEED) και των δεδομένων που παρείχε ο Φορέας Υλοποίησης IGI Poseidon S.A. Με 12.000 εργαζόμενους, με 350 γραφεία που λειτουργούν σε 100 και πλέον χώρες ο DNV (merger με Germanischer Lloyd) είναι ο πιο αξιόπιστος, έγκυρος στον ευρύτερο κλάδο. Πάντως οι της ΕΝΙ τόχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα του EastMed και πως να μην μετά τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος -1. Ο φίλος, μου έστειλε και το tweet της Νατάσας Πηλείδου για “ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Gastech με τους συναδέλφους από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, καθώς και το East Mediterranean Gas Forum και την ΕΝΙ, με θέμα την συμμετοχή της Κύπρου προκειμένου να επισπευσθεί η ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Ευρώπης…”. Η δραστήρια υπουργός Ενέργειας της Κύπρου βρίσκεται στο Μιλάνο για την Έκθεση και το Συνέδριο Ενέργειας Gastech.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask