Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣεπτέμβρης = Δ.Ε.Θ, όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!- Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Σεπτέμβρης = Δ.Ε.Θ, όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!- Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Σοφία Τσιπτσέ
Δικηγόρος, Διαπ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων/ DPO exec.

Οι περισσότεροι με το τέλος του καλοκαιριού, αναμένουν τον χειμώνα. Τον δύσκολο μάλιστα φετινό χειμώνα, όπως προβλέπεται από τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα της επικαιρότητας. Για τη Θεσσαλονίκη όμως, το τέλος του καλοκαιριού, δεν σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα, αλλά μία άλλη έναρξη: την έναρξη της ΔΕΘ.

Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την 18η Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο η ΔΕΘ με τον ακτινοβόλο χαρακτήρα της αποτελεί κόσμημα και σήμα κατατεθέν του επιχειρείν, των διεθνών σχέσεων, και της εν γένει οικονομίας.

Φέτος μάλιστα, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι λαμβάνει χώρα σε διάστημα που η ενεργειακή κρίση μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα, η ανασφάλεια είναι διάχυτη και το μέλλον δυσοίωνο. Εξάλλου η ίδια η ιστορία της ΔΕΘ μας έχει διδάξει ότι η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας και με την οικονομία της.

Κατά συνέπεια η φετινή ΔΕθ αναμένεται να «δηλώσει» το βροντερό παρόν της μέσα από τους επιχειρηματίες εκθέτες της, αλλά και από τους επισκέπτες της, στην κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε και αναμένεται – όπως όλα δείχνουν- να βιώσουμε.

Η Έκθεση δεν αποτελεί μονάχα μία γιορτή. Μεταξύ των στόχων της διοργάνωσης είναι η προβολή του ελληνικού επιχειρείν, η στήριξη της οικονομίας θέτοντας ως επίκεντρο την ανάπτυξη, οι διεθνείς σχέσεις και οικονομικοί δεσμοί με άλλες χώρες και οι εν γένει συνεργασίες. Δίνεται ένα βήμα και μία ευκαιρία στην τοπική επιχειρηματικότητα να βγει προς τα έξω, να διεθνοποιηθεί. Συνάμα αποτελεί ένα διεθνές κάλεσμα, το οποίο συντελεί στο να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πόλος έλξης και επίσκεψης πολλών επιχειρηματιών από το εξωτερικό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό και διαφημίζοντας διεθνώς την πόλη. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως από το 1990 ξεκίνησε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη τιμώμενη χώρα την χρονιά εκείνη την Κίνα.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει όμως και πολιτικό χαρακτήρα, καθότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Χώρας εγκαινιάζει την έναρξη της λειτουργίας και από το μικρόφωνό της εξαγγέλλει οικονομικά προγράμματα και κυβερνητικές πολιτικές. Το αν οι εξαγγελίες αυτές εφαρμόζονται στην πορεία, είναι ένα άλλο ζήτημα, μίας άλλης θεματικής ενότητας. Η Έκθεση ρίχνει την αυλαία της με την παρουσία του  εκάστοτε Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος από το μικρόφωνο της εξαγγέλλει κριτική στην Κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του κόμματός του.

Φέτος μάλιστα αναμένονται οι πολιτικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολιτικό και κοινωνικό. Η κοινωνία μας περνάει κρίση. Ενεργειακή, οικονομική, κρίση αξιών, κρίση δικαιοσύνης, κρίση δημοκρατίας! Όλα αυτά είναι αλληλένδετα με την οικονομία και το επιχειρείν.

Η κοινωνία μας αφήνει το «μαύρο στίγμα της, το μελανό αποτύπωμα της» στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Και όλα αυτά αναμένεται να χαρτογραφηθούν μέσα από τις πολιτικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών πολιτικών τοποθετήσεων στη ΔΕΘ. Όλοι εξάλλου αναμένουμε τα νέα μέτρα «στήριξης», ώστε να μπορέσουμε από κάπου να πιαστούμε για να επιβιώσουμε στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα είναι άραγε αρκετά και επί της ουσίας, στοχευμένα στο πρόβλημα των πολιτών, ή η επιφάνεια και η επικοινωνιακή πολιτική θα κερδίσει για άλλη μια φορά;;;

Η ιστορία της ΔΕΘ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αν ανατρέξουν οι λάτρεις σε αυτή, θα έρθουν «αντιμέτωποι» με την ιστορίας της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης υπήρξε ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, το όνομα του οποίου δόθηκε σε μία από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, προς τιμήν του. Ο Νικόλαος Γερμανός 28 Απριλίου 1925 υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση της πρώτης διεθνούς εκθέσεως στην χώρα, η οποία εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 στο σημερινό Γ Σώμα στρατού. (πηγή: wikipedia)

Η ιστορία της ΔΕΘ καταδεικνύει ότι επηρεάστηκε από τις εκάστοτε συνθήκες, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές που περνούσε η χώρα. (Πόλεμοι, εμφύλιοι, δικτατορία, οικονομική κρίση, λιτότητα, κόβιντ). Στην πορεία της στο χρόνο όμως και μέσα από όλες τις ιστορικές «περιπέτειες» που βίωσε ως διοργάνωση, άντεξε, αποδεικνύοντας στην πράξη τον διαχρονικό της χαρακτήρα! Άντεξε λοιπόν και εξελίχθηκε…

Η ΔΕΘ της νέας εποχής εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό στη χώρα και ένα πολυδιάστατο γεγονός επιχειρηματικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος με διεθνή ακτινοβολία.

Επισκεπτόμενος κανείς την επίσημη σελίδα της ΔΕΘ (Thessalonikifair.gr) στο πεδίο της ιστορικής αναδρομής, θα βρει μία σπουδαία ρήση από τον Γ. Ταχογιάννη «Ο Φάρος της Βορείου Ελλάδος (1939):

«Η Έκθεση εμφανίστηκε ως μια φαντασμαγορική παραδότης (…) αλλά ευθύς από τα πρώτα έτη, ενεδύθη την πορφύραν των θρύλων που περιβάλλουν την Θεσσαλονίκην ως πόλιν ιστορικήν (….) και έγινε κι’ αυτή κάτι το θρυλικόν (…)»

Για εμάς στην Θεσσαλονίκη λοιπόν (αλλά και για όλη την χώρα) ο Σεπτέμβρης σημαίνει ΔΕΘ, όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!

Καλή επιτυχία !

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ