Ρεκόρ πληθωρισμού σημειώθηκε τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο 8,9%, από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% ένα χρόνο νωρίτερα.
Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από την δημιουργία του ευρώ το 1999, και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας- τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,9% μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 3,7%, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι ακριβότερες κατά 4,5%.
Ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 5,1%, σημαντικά υψηλότερα από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με τον ετήσιο δείκτη να υποχωρεί στο 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο (πληθωρισμό 11,6% ανακοίνωσε από την πλευρά της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8,0%), ενώ οι μεγαλύτερες σε Εσθονία (23,2%), Λετονία (21,3%) και Λιθουανία (20,9%).
Σε επίπεδο Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Ιούλιο από 9,6% τον Ιούνιο και 2,5% ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.
Ο κλάδος της ενέργειας ήταν και πάλι ο καθοριστικός παράγοντας στο ράλι των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο δείκτη προήλθε από την ενέργεια (+4,02 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,08), υπηρεσίες (+1,60) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).
Σε μηνιαία βάση τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αύξηση 0,1% και 0,2% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη, στο -1,6%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο με -1,3% και Ιταλία με -1,1%.