Για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις επαναμολύνσεις μίλησε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Έχουμε ανάγκη να νιώσουμε πιο ελεύθεροι, ωστόσο η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Κάθισα και είδα τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησα κιόλας, και είδα ότι ο περσινός Ιούλιος έκλεισε με 400 νεκρούς, ενώ ο φετινός πάνω από 1.000 νεκρούς. Βάσει των στατιστικών του 2020, οι μηνιαίοι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 500. Εκτοξεύτηκαν στους 1.300 το 2021 και το 2022 ο μέσος όρος των θανάτων είναι πάνω από 1.300. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα, αλλά ούτε και στον κόσμο», ανέφερε αρχικά μιλώντας στο ΜEGATV.
Για την αύξηση των θανάτων ο κ. Καπραβέλος είπε πως, «οφείλεται στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Το βλέπω παντού, δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά, οι άνθρωποι συνωστίζονται, βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων έχουν κάνει την 4ηδόση. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, χάνεται η ανοσία μετά από κάποιον καιρό. Στο νοσοκομείο δεν έχουμε «τσουνάμι», είναι ακόμα διαχειρίσιμο».
«Ο φόβος μου είναι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι, ο καιρός ευνοεί τον κορωνοϊό. Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, και μπορεί να το οδηγήσει σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο θετικό σενάριο, πρέπει να τονίζουμε και την άλλη όψη γιατί έχουμε «καεί». Η έξαρση θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί και το Υπουργείο αλλά και οι πολίτες ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», πρόσθεσε.
«Για την ασφάλειά μας, θα έπρεπε να επανέλθουν οι μάσκες, οι εμβολιασμοί για να τιθασεύσουμε αυτόν τον ιό. Στην ιατρική δεν διδαχθήκαμε τον θάνατο, κανείς δεν μπορεί να τον προβλέψει. Οι θάνατοι είναι θάνατοι, είναι απώλεια ανθρώπινης ζωής κα μάλιστα μπορούσαν να αποτραπούν. Μπορούμε ακόμη να αποτρέψουμε θανάτους», κατέληξε μιλώντας για την άρση των μέτρων αλλά και για το ενδεχόμενο να επανέλθουν το φθινόπωρο.