Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜΕΤΑΦΟΡΕΣΟι μεταφορές «φούσκωσαν» τον πληθωρισμό

Οι μεταφορές «φούσκωσαν» τον πληθωρισμό

Σημαντικό μερίδιο της ανόδου του πληθωρισμού διατηρούν οι μεταφορές στη χώρα μας με τα στοιχεία να αποδίδουν συνολικά στον κλάδο των μεταφορών την συνολική αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα. Ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση 11,6% τον Ιούλιο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 παρατηρείται αποκλιμάκωση, καθώς ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μείωσης 1,4%.

Εκτίναξη του κόστους των μεταφορών

Ο κλάδος των μεταφορών κατέγραψε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 20,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 γεγονός το οποίο αποδίδεται σε κυρίως στην αύξηση των τιμών σε:

καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, πρατηρήθηκε μείωση 2,9%, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

Στα ύψη οι τιμές των εμπορευματικών μεταφορών

O πληθωρισμός, η εξασθένηση της ζήτησης και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τις τιμές των οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε ένα συνεχόμενο ράλι ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στη νέα έκθεση των Ti / Upply / IRU Road Freight Freight Rate Benchmark για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο «Ευρωπαϊκός Δείκτης Οδικών Κομίστρων» έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 121 μονάδων το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 6,1 μονάδων σε τρίμηνο και 13,1 μονάδων σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρεται, ο πληθωρισμός διευρύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 8,6% στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, επιβαρύνοντας το κόστος και τη ζήτηση.

Επίσης, εάν και οι τιμές του ντίζελ ποικίλλουν ανά χώρα, παρέμειναν υψηλές τον Ιούλιο ενισχυμένες κατά 69% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Οι βασικές αιτίες

-Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Μάρτιο, η τιμή του ντίζελ της ΕΕ-27 εκτινάχθηκε κατά 69% από το επίπεδο του Ιανουαρίου.

-Εξασθένηση της ζήτησης: Πολλοί δείκτες υποδηλώνουν εξασθένηση της ζήτησης για τις ευρωπαϊκές οδικές εμπορευματικές μεταφορές, με τη μείωση της δραστηριότητας σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και τους ρυθμούς πληθωρισμού να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

-Αυξάνεται ο πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός αυξάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 8,6% στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ισπανία σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο με άνοδο τιμών 10,2%, υψηλότερη από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες της Γερμανίας (7,9%), της Γαλλίας (5,8%), της Ιταλίας (8%) και του Ηνωμένου Βασιλείου ( 9,1%).

-Ελλείψεις οδηγών: Η έλλειψη επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Γερμανία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, με εκτιμώμενη έλλειψη από 50.000 έως 80.000 οδηγών φορτηγών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ