Με τον τρίτο χειμώνα πανδημίας στον ορίζοντα, στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν εξίσου τις ανήσυχες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμάζονται για περισσότερα κύματα κορωνοϊού.
Μόνο στις ΗΠΑ, πιθανόν να καταγράφονται έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτόν τον χειμώνα, λέει στο Reuters ο Κρις Μάρεϊ, ο επικεφαλής του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας. Αυτό ισοδυναμεί με τον διπλάσιο σημερινό ημερήσιο απολογισμό.
Αναφορικά με την Ευρώπη, οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από νέα κύματα της πανδημίας, καθώς οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο μέσα σε εσωτερικούς χώρους κατά τους ψυχρότερους μήνες -αυτή τη φορά μάλιστα σχεδόν παντού χωρίς μάσκα και χωρίς να ισχύουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ωστόσο, παρότι τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν κατά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να καταγράψουν άνοδο με την ίδια ένταση, προβλέπουν οι επιστήμονες, κάτι στο οποίο συμβάλλουν οι εμβολιασμοί και οι αναμνηστικές δόσεις, οι προηγούμενες μολύνσεις, οι ηπιότερες παραλλαγές και η διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID.
Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια
«Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να δοθεί η έγκριση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που είναι επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, τα οποία θα προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από την μόλυνση», σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ 100.3, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, λίγο αργότερα αυτά τα εμβόλια θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα.
Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης εμβολίων τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε αλλά επίπεδα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.
Τέλος, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρας μας οι υγειονομικοί εκτιμούν πως το κύμα κορωνοϊού που επικράτησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε μια κάμψη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.