Ως «ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy του Άμπου Ντάμπι, Σπύρος Πλακούδας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής έκανε λόγο για την πρώτη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου μετά το 2008, σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που οφείλεται σε 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι η νέα στρατηγική του διαδόχου για την ανανέωση και επέκταση του δικτύου συμμαχιών και συνεργασιών της Σαουδικής Αραβίας υπό το φως των άκαρπων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ως εκ τούτου για την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι η σύσφιξη των δεσμών της Ελλάδας με τα Εμιράτα, μια άλλη κρίσιμη μοναρχία του Περσικού Κόλπου.
Αναφορικά με τις σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα, τόνισε πως εάν κάποιος μελετήσει το περιεχόμενο τους, θα διαπιστώσει ότι «οι Σαουδάραβες δεν υποσχέθηκαν τα πετροδόλαρά τους σε ανούσιες επενδύσεις π.χ σε ξενοδοχεία, αλλά σε κρίσιμους τομείς των logistics και των Μεταφορών πρωτίστως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει ήδη αναβαθμιστεί ως το κέντρο για τη διανομή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Επίσης στον κλάδο της Πληροφορικής και κυρίως των startups». Ειδικά για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, είπε ότι η χώρα μας θα μετατραπεί σε έναν κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την περιοχή του Περσικού Κόλπου προς την Ευρώπη.
«Υπάρχουν και άλλες δυο κρίσιμες διαστάσεις στη συνεργασία. Η ενεργειακή και η στρατιωτική» πρόσθεσε ο κ. Πλακούδας, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία η οποία μας αφορά όλους, λόγω του ενεργειακού κραχ. «Η Σαουδική Αραβία, η πρώτη τη τάξη χώρα στην παραγωγή πετρελαίου, προτίθεται να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε να προμηθεύει όχι μόνο φθηνότερο πετρέλαιο, αλλά και φθηνότερο ρεύμα χάρη σε αυτά τα καλώδια για τη μεταφορά ηλεκτρισμού, στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ΕΕΕ, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου», εξήγησε.
Για το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας, διευκρίνισε ότι «δεν συζητούμε απλώς για την ανάπτυξη κοινών γυμνασίων με το στράτευμα της Σαουδικής Αραβίας», υπενθυμίζοντας ότι μετά την ανάπτυξη της πυροβολαρχίας των Patriot στο βασίλειο για την αναχαίτιση επιθέσεων των Χούδι από την Υεμένη, οι Σαουδάραβες μετείχαν σε κοινά γυμνάσια με την Ελλάδα, και μάλιστα αεροσκάφη τους μεταστάθμευσαν για πάνω από ένα μήνα στην Κρήτη. «Και συζητούμε πλέον όχι μόνο την ανταλλαγή φοιτητών στα στρατιωτικά ιδρύματα, αλλά και ίσως τη δημιουργία μιας ημι-μόνιμης βάσης Σαουδαράβων σε ελληνική έδαφος για την προβολή της ισχύος τους στην ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις που αναπτύσσει το Ριάντ και με την Τουρκία, ο κ. Πλακούδας υπογράμμισε ότι ο πρίγκηπας Σαλμάν, στην προσπάθεια του να αναδιαμορφώσει τη διπλωματία και την άμυνα των Σαουδαράβων, προσπαθεί να κλείσει μέτωπα είτε με το Ιράν, είτε με την Υεμένη, είτε με την Τουρκία, «όχι πάντα με επιτυχή αποτελέσματα». «Στην όποια προσέγγιση με την Τουρκία διακρίνουμε μια αποκλιμάκωση, όχι εξομάλυνση των σχέσεων, λόγω των σχέσεων του Ερντογάν με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, που για τη Σαουδική Αραβία είναι κόκκινο πανί. Και με την υπόθεση Κασόγκι είχαν δηλητηριαστεί οι διμερείς σχέσεις», συμπλήρωσε.
«Ναι μεν παρακολουθούμε την επίθεση γοητείας του καθεστώτος Ερντογάν στα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε όσο εμβαθύνουμε τους δεσμούς με τα κράτη αυτά», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy του Άμπου Ντάμπι.