Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕνημερωτική εκστρατεία για τη βία κατά των γυναικών στην ουκρανική και ρωσική...

Ενημερωτική εκστρατεία για τη βία κατά των γυναικών στην ουκρανική και ρωσική γλώσσα

Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη και καταπολέμηση των περιστατικών βίας στις γυναίκες της Ουκρανίας που φιλοξενούνται στη χώρα μας πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ένα φυλλάδιο που έχει μεταφραστεί στην αγγλική, ουκρανική και ρωσική γλώσσα και αναφέρει «Είμαστε εδώ για σένα. Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη».

Αν κάποια γυναίκα έχει δεχθεί ή δέχεται οποιασδήποτε μορφή βίας ή απειλής, αν την έχουν εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ή/και οικονομικά, αν φοβάται και δεν αισθάνεται ασφαλής, μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια και στήριξη στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ. Το ασφαλές αυτό Δίκτυο περιλαμβάνει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι υπηρεσίες του Δικτύου Δομών παρέχονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας και σε άλλες γλώσσες, όπως ουκρανική και ρωσική, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο θα είναι στη διάθεση για διανομή, μεταξύ άλλων, της «Ένωσης της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα», των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, των Δήμων με δομές φιλοξενίας Ουκρανών, όπως ο Δήμος Ζωγράφου, ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος Πειραιά, του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ΜΚΟ που εξειδικεύονται στη στήριξη ατόμων που υφίστανται έμφυλη βία και των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Κρίσεις, όπως η πανδημία ή  πόλεμος, δεν είναι ποτέ ουδέτερες ως προς το φύλο και αποτελούν γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή ανισοτήτων που προϋπάρχουν και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο πόλεμος και ο συνακόλουθος εκτοπισμός γυναικών και παιδιών, αυξάνει την έκθεσή τους σε εγκλήματα πολέμου, σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας, αυθαίρετων δολοφονιών, βιασμού και εμπορίας ανθρώπων», αναφέρει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και προσθέτει ότι «εμείς είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα». «Για την ελληνική πολιτεία τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν πράξεις καταδικαστέες και στόχος μας είναι η προστασία, η πρόληψη και η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Στο πλαίσιο λοιπόν των προσπαθειών μας εντάσσεται και η ενημέρωση των γυναικών της Ουκρανίας που φιλοξενούνται στη χώρα μας για τα δικαιώματά τους και τη διαθέσιμη βοήθεια», τονίζει η κα Συρεγγέλα.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, δηλώνει ότι «η βία και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών τους, δυστυχώς, χρησιμοποιείται κατά τρόπο απαράδεκτο ως πολεμική τακτική σε εμπόλεμες περιοχές και πλήττει άμεσα τα δικαιώματά τους, με καταστροφικές συνέπειες. Στο πλαίσιο της συμπαράστασης στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας και διανομής ενημερωτικού φυλλαδίου στην ουκρανική γλώσσα για τις γυναίκες θύματα βίας, προκειμένου να μπορούν να αναζητούν βοήθεια και στήριξη από το ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ. Το φυλλάδιο διαθέτει QR code για άμεση παραπομπή στην ιστοσελίδα με τις οδηγίες και τα στοιχεία των Συμβουλευτικών Κέντρων».

Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, επισημαίνει ότι «η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε για άλλη μια φορά τους σοβαρούς κινδύνους, ιδίως αυτόν της έμφυλης βίας, στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες.  H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρει στήριξη στις επιζώσες και τους επιζώντες της έμφυλης βίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και να μπορούν να επουλώσουν τα τραύματά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και στηρίζουμε με χαρά τη συγκεκριμένη προσπάθεια της ΓΓΔΟΠΙΦ, μεταξύ άλλων μέσα από τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σε γλώσσες που κατανοεί ο προσφυγικός πληθυσμός και την παροχή ενός πολιτισμικού διαμεσολαβητή και διερμηνέα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ