Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα απαραίτητα «εφόδια» για την ανάκαμψη του τουρισμού

Τα απαραίτητα «εφόδια» για την ανάκαμψη του τουρισμού

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και με «μικρό καλάθι», αναμένουν οι τουριστικοί φορείς την επανεκκίνηση του κλάδου, κι αυτό εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα εξελιχθούν «ομαλά» και ο εμβολιασμός προχωρήσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις.

Το αυτό, επιβεβαίωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο οποίος υπογράμμισε την «ανάγκη ρεαλισμού στις προσδοκίες του κλάδου».

Όπως εξήγησε, ο τουριστικός κλάδος παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με το λιανεμπόριο και την εστίαση, όπου «ανοίγεις και αναμένεις την εσωτερική ζήτηση». «Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται tour operators, διαχειριστές αεροδρομίων, αεροπορικές εταιρίες κτλ, που δεν μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να πατήσουν “ένα κουμπί” και να ξεκινήσουν» σημείωσε.

Για το λόγο αυτό και υπό την προϋπόθεση των εμβολιασμών, τα σημάδια της ανάκαμψης υπολογίζονται προς το τέλος του 2021 και την επόμενη χρονιά.

Τα απαραίτητα «εφόδια» για την ανάκαμψη

Βασική προϋπόθεση για την πορεία προς την ανάκαμψη αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, «η υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών κανόνων στα ταξίδια» αφού όπως έχει εξηγήσει και στο παρελθόν «η ελεύθερη μετακίνηση , δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μονομερείς ενέργειες και μέτρα όπως η καραντίνα, αλλά με κοινές αποφάσεις βασισμένες σε εμβόλια και τεστ.

Μάλιστα ο κ. Ρέτσος επανέλαβε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για απλοποίηση των διαδικασιών ταξιδιού για όσους έχουν εμβολιαστεί κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω πρόταση δεν αποκλείει τα ταξίδια σε όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν απλά, διευκολύνει όσους είναι εμβολιασμένοι από σειρά χρονοβόρων «πρωτοκόλλων» π.χ. καραντίνες, τεστ κτλ.

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρίνισε ότι η εν λόγω πρόταση διαφέρει από την πρακτική της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Quantas, η οποία δήλωσε ότι δεν θα δέχεται επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική καθώς «μέριμνα όλων είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή σε μια κανονικότητα».

Αντίστοιχη είναι η γνώμη και του επικεφαλής του Ομίλου IKOS και πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος χαρακτηρίζει την «επιτάχυνση των εμβολιασμών και την κοινή εφαρμογή σε ΕΕ Covid Vaccination Passport (και εναλλακτικά κοινή αποδοχή ΕΕ PCR test 72 ωρών) ως τη μόνη λύση για να σωθεί η οικονομία και ο τουρισμός το 2021».

Εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση του κλάδου κρίνεται σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του, ιδίως όταν αυτός επαναλειτουργήσει. «Θεωρητικά ο τουρισμός δεν είναι κλειστός. 3.500 ξενοδοχεία πόλης παραμένουν ανοικτά, αεροδρόμια και μεταφορές λειτουργούν κανονικά. Όλα αυτά βέβαια σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που αποθαρρύνει το ταξίδι και κατ’ επέκταση εντείνει τα προβλήματα βιωσιμότητας του κλάδου». Για το λόγο αυτό «οι μειωμένοι συντελεστές θα χρειαστούν όχι μόνο τώρα, αλλά όταν ξεκινήσει ο τουρισμός, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις» τους λοιπούς μεγάλους παίκτες της Ευρώπης.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από Γερμανία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα, εξέφρασαν και οι γερμανικοί τουριστικοί φορείς μιλώντας στην Deutsche Welle. Χαρακτήρισαν ωστόσο τον εμβολιασμό και τα πρωτόκολλα μετακίνησης εντός Ε.Ε. κρίσιμους παράγοντες για την επόμενη ημέρα.

Η ζήτηση για ταξίδια διακοπών στην Ελλάδα είναι υψηλή σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γεωργίου, υπεύθυνο επικοινωνίας Διεθνών Αγορών της TUI Group που μίλησε στην Deutsche Welle, γι αυτό και ο γνωστός tour operator αναμένεται να προσφέρει το 80% των πτήσεων που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα το φετινό τουριστικό κύμα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα έχει μεγαλύτερα κέρδη. «Οι τουρίστες είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα για τα ταξίδια τους. Έχουν επιπλέον περιθώρια στον προϋπολογισμό τους, είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακριβότερες κρατήσεις και θα εκμεταλλευτούν τα voucher».

Το γεγονός ότι η χώρα μας, τόσο τα νησιά όσο και η ενδοχώρα, εξακολουθεί να κινείται υψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών για διακοπές, επιβεβαιώνει και πρόσφατη δημοσκόπηση της γερμανικής ιστοσελίδας ταξιδιωτικών προσφορών, urlaubsguru.de. Μάλιστα στους φετινούς αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών συγκαταλέγονται η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Κως αλλά και η Μήλος. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι κατά την άφιξη και επί τόπου ήταν υποδειγματική και το επίπεδο των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία ήταν υψηλό. Οι φιλοξενούμενοι ένιωθαν άνετοι παρά τις δύσκολες περιστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αννίκα Χουνκεμόλερ από την ιστοσελίδα ταξιδιωτικών προσφορών εκτιμώντας ότι «αυτό θα μπορεί γίνει και φέτος αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ