don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η ισοτιμία του άσσου, cash is king, ο ευφυής Mario, τα… εύθυμα swift, η Nel ASA, οι ευδιάθετοι Αλεξ και η… βεράντα του Mappemonde

*Πολλά και ενδιαφέροντα στην επικαιρότητα: Κατ’ αρχήν, όπως τα αναλύει ο Εμμ. Νότης: Η ζωή μας με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο ένα/ένα. Η λεγόμενη και ισοτιμία του άσσου, μας πηγαίνει 20 χρόνια πίσω.

*Στη λογική του Follow the Money/Greek Edition μας ευνοεί. Είτε επιβεβαιωθεί ο κεντρικός μας για τουριστική κίνηση με έσοδα στο 80% του 2019, οπότε περιμένει ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2%. Είτε στο αισιόδοξο σενάριο, για τον Γιάννη Στουρνάρα με κάλυψη των μεγεθών της χρονιάς-ρεκόρ, οπότε το 3,2% είναι το χαμηλό όριο εύρους. Δεν το προχωράω στον Γιάννη Ρέτσο, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να κάνει λόγο για 10% επιπλέον του 2019, όπερ 20 δισ., αν και την εκτίμηση του τη συμμερίζεται η ING, με εκτίμηση 4,2% πάνω το ΑΕΠ. Είναι και το οικονομικό επιτελείο, που ανοίγει… παράθυρο σε (στοχευμένες) παροχές ύψους 1,5 δισ. ελέω τουρισμού. Μακάρι.

*Κορυφαία επιλογή τα μετρητά, για το επόμενο τρίμηνο λέει η Goldman Sachs. OK, cash is the king. Ωστόσο σας μεταφέρω απόσπασμα από inside έτερου επενδυτικού τραπεζικού οίκου. “… Ωστόσο είναι τώρα, που οι μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές της λογικής του “προσωρινού πληθωρισμού” έχουν μεταμεληθεί/μεταλλαχθεί σε διαπρύσιους κήρυκες καταστροφής, με το “έξυπνο χρήμα” να έχει αρχίσει να λαμβάνει θέσεις από επίπεδα 20%-30% χαμηλότερα απ’ ότι στην αρχή του χρόνου. Το περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης/εξασθένισης του ευρώ έναντι του δολαρίου (αλλά και σε σχέση με το ρούβλι, το γουάν κ.α.) το λεγόμενο downside risk είναι μικρότερο απ’ ότι πριν 6-12 μήνες…” και…”…Δεν είναι τυχαίο, πως λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Lagrade για τον “νέο έκτακτο μηχανισμό” στοχευμένων αγορών ομολόγων, έρχεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel να πιέσει για την εφαρμογή ενός άλλου “μηχανισμού” των “απ’ ευθείας νομισματικών συναλλαγών”. Ένα “όπλο”, το λεγόμενο Outright Monetary Transactions, που έβαλε στο “τραπέζι” ο Mario Draghi γνωρίζοντας εκ προοιμίου, πως θα απορριφθεί καθώς προέβλεπε προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με επιβολή ανάλογων περιοριστικών μέτρων. Το ΟΜΤ ουδέποτε εφαρμόστηκε- ο ευφυής Ιταλός τραπεζίτης τότε-πολιτικός τώρα/πρωθυπουργός της Ιταλίας εφάρμοσε ένα πολύ πιο ευέλικτο και ελαστικό, -μεταξύ άλλων- διασώζοντας την Ελλάδα κ.α- ένα ανάλογο (αυξημένης εποπτείας/δημοσιονομικού ελέγχου) επιχείρησε να περάσει ο Klaus Regling και εσχάτως ο επικεφαλής της Bundesbank…” Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν, πως η πρόταση γίνεται προκειμένου να κερδηθούν ανταλλάγματα για νευραλγικούς τομείς που αφορούν πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα και βιομηχανική τάξη της Γερμανίας.

*Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας, η DeA περιορίστηκε στην λογική του FtM. Έναν μίνι απολογισμό θα τον κάνει ωστόσο: Πλεόνασμα ρεκόρ 20ετίας για την οικονομία της Ρωσίας. Στα 138,9 δισ$ το πρώτο 6μηνο, το μεγαλύτερο από το 1994. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφθασε τα 70,1 δισ$. Μάλιστα. Οι παλαιότεροι αναγνώστες της DeA θα ενθυμούνται με πόση… ευθυμία είχαμε χαρακτηρίσει τις πομφόλυγες Βρυξελλών, Βερολίνου κ.λ.π για το swift, που τα Μέσα επιχείρησαν να παρουσιάσουν σαν το υπερόπλο, που θα… και bla, bla. Για κλάματα, όχι για γέλια, γιατί τέτοιοι μας κυβερνούν.

*Επετειακές αυτές οι μέρες, των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

*Nel ASA: Λαμβάνει παραγγελία αγοράς για ηλεκτρόλυση νερού PEM σε δοχεία στην Αυστραλία (Όσλο, 12 Ιουλίου 2022). Η Nel Hydrogen US, θυγατρική της Nel ASA (Nel, OSE:NEL), έλαβε εντολή αγοράς από τη Viva Energy Australia Pty. Ltd. (Viva Energy) για έναν ηλεκτρόλυση νερού PEM σε δοχεία MC500. Όταν εγκατασταθεί, ο ηλεκτρολύτης θα είναι ο μεγαλύτερος στην Αυστραλία και θα παρέχει πράσινο υδρογόνο σε ένα στόλο οχημάτων βαρέων κυψελών καυσίμου. Η Viva Energy είναι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο ASX εταιρεία που κατέχει το διυλιστήριο Geelong και προμηθεύει ένα δίκτυο πρατηρίων καυσίμων με περίπου 1.350 πρατήρια καυσίμων Shell και Liberty σε όλη την Αυστραλία. Η Viva Energy προμηθεύει επίσης καύσιμα και άλλα προϊόντα σε μια σειρά εμπορικών πελατών.

*Cenergy Holdings: Όλο και κοντοζυγώνει η συμφωνία με την Orsted. Ισχύουν μέχρι τελείας, όσα αποκάλυπτε η στήλη τελευταία.

*Για Motor Oil, τους… δράκους περί αμκ, επίσης επέμενε η στήλη. Βγήκε αντίδραση χθες, με 2,15% στα 6,12 ευρώ.

*Και στα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζονται οι επαφές, οι ζυμώσεις κ.λ.π Μην αποκλείεται έκπληξη πριν τον Σεπτέμβριο.

*Ακόμη ένα θετικό “κλείσιμο” για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Μου έλεγε φίλος, πως το βλέπει να ξανα-περνά στο ΥπερΤαμείο/ΤΑΙΠΕΔ. Προφανώς χωρίς τα έσοδα από μερίσματα της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ μηδέν τα έσοδα. Και το άλλο, με αποτίμηση 155,4 η ΕΥΑΘεσσαλονίκης θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ με το cash, που έχει να την εξαγοράσει. Οχι δεν παίζει τέτοιο σενάριο, απλά αναφέρθηκε για να καταδειχθεί η δύναμη ρευστότητας/πυρός της Επιχείρησης. Ωστόσο σε αγορά άλλης χώρας, θα μπορούσε ένας deal maker να κάνει ένα portfolio με ανάλογα utilities. Σαν τρελά πουλάνε, και λόγω ανελαστικότητας και εσόδων κ.λ.π. Ιδέες δεν βάζει η στήλη, απλά διάφορα εύθυμα που μας μεταφέρονται σας τα μεταφέρει.

*“Τέλος εποχής” για τον Δημήτρη Κούτρα, από την Intrakat. Αντιπρόεδρος και κάτοχος του 8,1% του μ.κ. Κάτι μου μεταφέρθηκε από άνθρωπο του κ. Δημήτρη-στο περιθώριο της ΕΡΓΟΣΕ- θα το ψάξω.

*Ευδιάθετος, απ’ ότι μου είπαν ο Αλεξ Φωτακίδης στην εκδήλωση του The Hellenic Initiative. Και δικαιολογημένα, αφού δεν βρέθηκε κάποιος να τον ρωτήσει με πόσα moyenne εκτιμά πως θα καλύψει τις υποαξίες από τα 9 ευρώ της ΔΕΗ. Στα 4,852 χθες η μετοχή, με νέες απώλειες παρά την ανακοίνωση πρόθεσης για νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Στην ίδια εκδήλωση ο Γιώργος Στάσσης με τον Αλεξ Πατέλη, αμφότεροι επίσης ευδιάθετοι. Και το “κόβω-μαχαίρι…” εδώ.

*Εξαιρετικά εξυπηρετικό το τμήμα Servicingoffice της AEGEAN. Τα εύσημα στα κορίτσια του team.

*Με θέα το μαγευτικό πανόραμα της πόλης, το προσφάτως ανακαινισμένο Mappemonde Restaurant Bar & Lounge, στο 10ο όροφο του Athens Capital Hotel-MGallery Collection, αποτελεί ένα κορυφαίο all-day restaurant destination που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε νέους γευστικούς ορίζοντες. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, το εστιατόριο ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό με το γαστρονομικό στίγμα του, παρουσιάζοντας τα δημιουργικά πιάτα του Executive Chef Δημήτρη Μπούτσαλη, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή και διεθνή κουζίνα. Η βεράντα του Mappemonde Restaurant Bar & Lounge με την πισίνα και την ασυναγώνιστη θέα στην Ακρόπολη και το Λυκαβηττό αποτελεί επίσης ένα ιδανικό σκηνικό για pre ή after dinner drinks, φιλοξενώντας μια προσεγμένη λίστα με αρωματικά cocktails και premium ποτά, ικανά να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς drink aficionados. To rooftop του Athens Capital Hotel-MGallery Collection και το Mappemonde Restaurant Bar & Lounge αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό για ανάσα δροσιάς στην καρδιά της Αθήνας, τόσο για καλοκαιρινά dinners με κρασιά, premium cocktails και sushi, όσο και για μεσημεριανά διαλείμματα για σύντομα lunches που θα σας αποφορτίσουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. ATHENS CAPITAL HOTEL-MGALLERY COLLECTION | Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα 106 71 | Τηλ. 21 4444 2000 | www.achotel.gr. Για την πολύ καλή δουλειά, που κάνει το team της Χλόης Λασκαρίδη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask