don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα άκρως ανησυχητικά μηνύματα, ο μονόδρομος που θα… συρθεί η Γερμανία, η “μαύρη Δευτέρα” και τα πανηγυράκια, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, το δεύτερο private equity fund εισηγμένο στο ΧΑ και ο παρηγορητικός Στουρνάρας

*Εκ προοιμίου γνωστό, πως η χθεσινή ημέρα θα ήταν κρίσιμη-πολύ κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές αγορές. Για D-Day για την Γερμανία προϊδέαζε, από νωρίς το πρωί, η DeA και στο “κλείσιμο” της ημέρας ο DAX μετρούσε απώλειες 1,4% στις 12.832 μονάδες. Ενδεικτικό το ότι ο ενεργειακός κολοσσός Uniper- που θα διασωθεί από το Βερολίνο με “κρατικό χρήμα” κατέρρευσε με 15% ( ! ). Ωστόσο και από αλλού τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά.

*Προς το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, κάτι που είχε να καταγραφεί από το 2002. Προβληματική όμως και για την Wall Street η άνοδος του δολαρίου, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στα κέρδη των εισηγμένων στον S&P500 ειδικά επειδή πραγματοποιούν το 30% των πωλήσεων στο εξωτερικό. Κοινή εκτίμηση των αναλυτών, πως ο ρυθμός μεταβολής του αμερικανικού νομίσματος παρουσιάζει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με την πάροδο του χρόνου έναντι των αναθεωρήσεων στα κέρδη του S&P500.

*Μονόδρομος πλέον η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στην τιμή του φ/α/ενέργειας, σε κεντρικό επίπεδο. Όσο αρνείται το Βερολίνο, τόσο θα δυσχεραίνει το έργο για την Φρανκφούρτη και η κοινωνική αποστροφή των ευρωπαίων προς τις Βρυξέλλες. Μονόδρομος, προς τον οποίο θα… συρθεί η Γερμανία, ειδάλλως…

*Και μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ ζητά τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

*Στα της αγοράς μας, “μαύρη Δευτέρα” καθώς με τζίρο μόλις 40 εκατ. οι ρευστοποιήσεις προσέλαβαν έκταση sell off, τα funds και εγχώριοι θεσμικοί “βούλιαξαν” τις τραπεζικές μετοχές, την ΔΕΗ αλλά και πολλά blue chips. Με μόλις 40 εκατ. Εύλογη η απορία των ανθρώπων της αγοράς για την… ωσεί παρούσα ηγεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία εμφανίζεται είτε με συνεντεύξεις σε προσεκτικά επιλεγμένα Μέσα, είτε όταν πρόκειται να εισηγηθεί, εγκρίνει και μοιράσει αυξημένες αμοιβές, μπόνους κ.λ.π ή ακόμη και σε εορταστικά πανηγυράκια με τις επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς. Για να αυτοεπιβραβευτούν πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους, πόσο σκληρά εργάζονται για την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου. Κατά τ’ άλλα, προσωπικά τα είχα πει τότε στην συμπαθή μου Λαμιώτη, να τα αποφεύγει τέτοιου είδους πανηγυράκια. Από την άλλη, καιρός είναι να αναλάβει και ο Χρήστος Σταϊκούρας τις ευθύνες του, να πάρει τις πρωτοβουλίες του, άντε γιατί παράγινε το κακό.

*Ομοβροντία ρευστοποιήσεων χθες στα τραπεζικά χαρτιά, αλλά στην Πειραιώς παρά ήταν. Στο μείον 6,86% και τα 0,7688 ευρώ η μετοχή με πωλήσεις 3,84 εκατ. τμχ. Στα 961,3 εκατ. η αποτίμηση της τράπεζας ( ! ), όταν από την αμκ (το 2021) είχε αντλήσει 1,3 δισ. Και είχαν πανηγυρίσει τότε Goldman Sachs, Alex Patelis κ.λ.π επενδυτικές δυνάμεις.

*Μόνον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και Σαράντης διασώθηκαν από τις 25 του δείκτη. Για τον ΟΤΕ η στήλη τα είχε πει όταν έπρεπε. Και τα επαναλαμβάνει έκτοτε οσάκις χρήζει αναφοράς. Ομοίως για τον ΟΠΑΠ. Με αγοραστές αμφότερες οι μετοχές, στα 16,17 και 13,99 ευρώ αντίστοιχα.

*Ασταμάτητη η πίεση στην ΔΕΗ, με νέες πωλήσεις καθώς ο ενεργειακός κλάδος είναι στο στόχαστρο των funds. Στα 4,864 νέο χαμηλό 52 εβδομάδων με συναλλαγές 757 χιλ. τμχ. Τα funds δεν συμμετείχαν στην αμκ με την προοπτική η κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε βάρος της κερδοφορίας της εισηγμένης. Αλλά τους είχαν παρουσιάσει πριν την αμκ, άλλα-εντελώς διαφορετικά- τους προέκυψαν στη συνέχεια. Στο 48,06% ( ! ) οι απώλειες από την αρχή του έτους.

*Ποιο θα είναι το δεύτερο private equity fund εισηγμένο στο ΧΑ; Μετά την IDEAL Συμμετοχών-υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου- το επόμενο προορίζεται να είναι η Intracom Holdings. Και Συμμετοχών και εισηγμένη και με “ταμείο” που ξεπερνά τα 250 εκατ. Υπό τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη. Σε αυτή την περίοδο της ζωής του ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στο shipping. Ενα private equity μπορεί να αποτελέσει “εργαλείο” παραγωγής υπεραξιών σε επόμενο χρόνο. Η Συμμετοχών πληροί τις προϋποθέσεις.

*Επιθετικού χαρακτήρα πωλήσεις και στο mezz της Πειραιώς. Το ΦΒ ακολούθησε την διόρθωση της μετοχής.

*Εδώ, που φτάσαμε και μπροστά στον δρόμο που έχουμε, ο λόγος του Γιάννη Στουρνάρα ακούγεται παρηγορητικός. Να μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης σε έναν μόνιμο Μηχανισμό χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων και να καθιερωθεί ευρωπαϊκή εγγύηση για τις καταθέσεις.

*Στην συνεδρίαση της Παρασκευής στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 50,2 εκατ. (μαζί με τα πακέτα), στην χθεσινή μόλις 15,3 εκατ. Ή κάποιοι έμειναν με το μουτζούρη, επειδή πόνταραν σε αναβάθμιση από την S&P που δεν τους βγήκε, ή κάποιοι “φορτώνουν” με την προοπτική μίας ανοδικής διόρθωσης. Πάντως και ο τζίρος ήταν μειωμένος στο μισό, από τα 85,2 εκατ. στα 40,7 εκατ. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask