Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ώρα για επιστροφή της μάσκας;

Ώρα για επιστροφή της μάσκας;

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών, εν μέσω μάλιστα και της τουριστικής περιόδου. Το επιδημικό κύμα, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη, δυναμώνει συνεχώς καθώς πλησιάζει στην κορύφωσή του, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν ότι η πανδημία κορωνοϊού δεν έχει λήξει.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές λόγω του κλίματος χαλάρωσης κατά την περίοδο διακοπών. Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, εκτός από την «κόκκινη» Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τα Επτάνησα μετρούν επίσης μεγάλο αριθμό δηλωμένων κρουσμάτων.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δεν φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς», όπως χαρακτηριστικά χθες ανέφερε στο MEGA, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, διευκρινίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δε θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τα λέμε και τα ξαναλέμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, το κύμα της πανδημίας στη χώρα μας θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά αποκλιμάκωσης, εξηγώντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του, αν ληφθεί υπόψιν τι συνέβη σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε άρση μέτρων πριν από την Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι πολύ σύντομα θα δούμε αποκλιμάκωση ενώ δεν αναμένεται να πιεστεί το ΕΣΥ όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Παρόλα αυτά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έφεραν (αναμενόμενα) στο προσκήνιο και το σενάριο της επιστροφής της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα, η Κύπρος προχώρησε από χθες στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολίασε στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους». Ενώ αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε ότι «η υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων».

Τέλος, σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν και για ενδεχόμενο έβδομο κύμα πανδημίας ενόψει φθινοπώρου-χειμώνα, το οποίο σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, θα είναι σαφώς χειρότερο από το έκτο.