Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τα αιτήματα των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Βρετανός πολιτικός τοποθετήθηκε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τα media να μεταδίδουν ζωντανά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και κατ’ επέκταση από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Ήταν δουλειά μου και το καθήκον μου και υποχρέωσή μου να συνεχίσω το 2019», ανέφερε, κάνοντας αναφορές στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις ενέργειες κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μάχη σας για την ελευθερία για όσο χρειαστεί», είπε απευθυνόμενος στον λαό της Ουκρανίας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Συντηρητικών θα ξεκινήσουν άμεσα και μόλις εκλεγεί ο διάδοχός του, θα εγκαταλείψει κι εκείνος τη Ντάουνινγκ Στριτ. «Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος» είπε. Μιλώντας για το νέο ηγέτη δήλωσε ότι θα τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Δήλωσε ιδιαίτερα θλιμμένος που αναγκάζεται να αφήσει την καλύτερη δουλειά του κόσμου», όπως ανέφερε.

Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους.

Τέλος, μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ