Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται ξανά τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται ξανά τα κρούσματα

Έντονη καταγράφεται και πάλι η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας με τα θετικά κρούσματα να κινούνται σταθερά ανοδικά, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πλήρη «απελευθέρωση» των μέτρων. Επιστήμονες και κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη ακούγονται «φωνές» για επαναφορά της μάσκας.

Το ενδιαφέρον των ειδικών στρέφεται αυτή τη στιγμή στις δύο νεότερες υποπαραλλαγές του κορονοϊού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίζουν ακόμη πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με τις Όμικρον και Όμικρον 2.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πρόκειται για ένα θερινό κύμα κορωνοϊού, όπως δείχνουν και οι προγνώσεις των μοντέλων που τρέχουν οι ειδικοί, ωστόσο όπως εξήγησε, δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

«Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα, είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί «μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Την άποψη ότι προσέχοντας θα περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι, παρά την υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε νέες μεταλλάξεις, πολύ μεταδοτικές. Βλέπουμε διεθνώς ότι υπάρχει επαναμόλυνση, αλλά λίγοι άνθρωποι χρειάζονται νοσηλεία γιατί είμαστε ανοσιοποιημένοι».

«Έχουμε έντονη επιδημιολογική επιτήρηση. Συστήνουμε σε όλους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συγχνωτίζονται με ανθρώπους που είναι σε ευπαθείς ομάδες να είναι προσεχτικοί και να φοράνε τη μάσκα», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η έκκληση των ειδικών είναι να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ όσοι το επιθυμούν, να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες κυρίως είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε με τον κορωνοϊό.