Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑπό Ιούνιο… χειμώνα: Γιατί η θέρμανση μπορεί να είναι ένας λόγος για...

Από Ιούνιο… χειμώνα: Γιατί η θέρμανση μπορεί να είναι ένας λόγος για πρόωρες εκλογές

Η χθεσινοβραδινή αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «πάντοτε μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές» σίγουρα ρίχνει λάδι στην φωτιά της εκλογολογίας.

Στην χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, αναφέρθηκε -εμμέσως- ένας λόγος: να φύγει ο παράγοντας «πολιτική αστάθεια λόγω απλής αναλογικής» από τη μέση προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (πόσο μάλλον σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σπάσει και το 4,6%). Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Και το κόστος ζωής του φετινού χειμώνα, είναι ένας από αυτούς.

Τα δελτία τιμών που εκδίδουν τα διυλιστήρια εξακολουθούν να αναγράφουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και ας είμαστε εκτός της περιόδου πώλησης. Έτσι, οι γνωρίζοντες μπορούν να κάνουν μια «προβολή» για το πόσο θα κόστιζε το συγκεκριμένο καύσιμο τον Οκτώβριο αν είχαμε τα σημερινά δεδομένα. Τι βγάζει η άσκηση; Εξωφρενικές τιμές της τάξεως των 1,8-1,9 ευρώ το λίτρο.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και το χθεσινό «σοκ» με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου να φτάνει στο 16% μέσα σε μερικές ώρες και να ανακτά το επίπεδο των 97-98 ευρώ, τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί από τον Ιούνιο κιόλας το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο πρωθυπουργός σκέφτονται τον φετινό χειμώνα. Χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ακρίβειας του χειμώνα που φαίνεται μπροστά;

Αν ισχύουν αυτά που λέγονται στην αγορά, εκτός από την ενέργεια, περιμένουμε… τσουνάμι και στα τρόφιμα. Και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να ροκανίζεται και από την αύξηση των επιτοκίων. Πώς θα αντιμετωπιστεί η «τέλεια καταιγίδα» με αυξήσεις σε όλους τους κωδικούς του οικογενειακού προϋπολογισμού; Θα υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω στήριξη; Θα παρασυρθεί η οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός από τη θεωρία του εκλογικού κύκλου; Θα επηρεαστεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές από μια πολύμηνη παροχολογία;

Είναι προφανές ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με την συγκεκριμένη φράση που χρησιμοποίησε. Και οι αποφάσεις του, θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο όταν θα έχει φανεί το τι θα γίνει και με τον τουρισμό, και με τα εθνικά αλλά και με το μέτωπο της ακρίβειας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ