Σε νέα χαμηλά τριών μηνών και στα επίπεδα που είχε στις αρχές Μαρτίου 2022 επέστρεψε πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος και τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών. Η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και οι συνθήκες ξεπουλήματος που επικράτησαν τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα – όπου το Χ.Α. είχε αργία λόγω του Αγίου Πνεύματος – είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ χθες υπήρξαν και στοιχεία υπερβολής.
Όλα τα επενδυτικά assets διεθνώς βρέθηκαν στο καναβάτσο, καθώς ο φόβος παγκόσμιας ύφεσης κυριεύει την ψυχολογία αναλυτών και επενδυτών, οδηγώντας σε κλείδωμα ρευστότητας και μηδενική ανάληψη νέου ρίσκου.
Ασφαλώς, μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό που διανύουμε εσχάτως, το Χ.Α. που είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, δε θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη εικόνα. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε χαμηλά τριών μηνών κλείνοντας πτωτικά και την Τρίτη παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης, ενώ ο καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500 περνά σε φάση bear market, δίνοντας γραμμή σε όλο το σύστημα.
Οι πωλητές έχουν πάρει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στον έλεγχο του momentum στις αγορές οδηγώντας δείκτες και μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ήδη από το σύστημα έχουν σηκωθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι μπροστά στην ολοσχερή ακύρωση των κυρίαρχων καταλυτών που οδήγησαν όλα τα περασμένα χρόνια τη μεγάλη και πολυετή «κούρσα».
Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες παύει να συντηρεί και να «σκεπάζει» τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία έχουν έρθει στην επιφάνεια με τη μορφή του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της διατάραξης των τιμών πρώτων υλών παγκόσμια, αλλά και στο ορατό «γύρισμα» κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ, σε ύφεση.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα ρίσκα των επενδυτών περιορίζονται, η ρευστότητα κλειδώνεται και οι αμυντικές και συντηρητικές κινήσεις κυριαρχούν. Στο Χ.Α., μετά το -2,72% της περασμένης Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» εκ νέου σε ποσοστό 4,60% χθες, κλείνοντας στις 822,84 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 818,56 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 5,10%.
Πλέον μένει να δούμε αν – σ’ αυτή τη φάση – βγουν κάποια αναχώματα και αντίδραση, δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα και μια αντίδραση πρωτίστως τεχνικής φύσης θα μπορούσε να βγάλει. Πάντα βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι και διεθνώς θα υπάρχει «ανακωχή» στις ρευστοποιήσεις.
Σε κακό… φεγγάρι εισήλθε η Μπλε Κέδρος
Σε άσχημο timing έτυχε η εισαγωγή των μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία έκανε ντεμπούτο χθες στην Κύρια Αγορά, με τιμή εκκίνησης τα 2,25 ευρώ. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως 11,11% όταν έπεσε στο χαμηλό των 2 ευρώ, όμως κατάφερε (με τις ανάλογες βοήθειες καθώς θα ήταν άσχημη σημειολογία μια έντονη πτώση στην παρθενική συνεδρίασή της) και περιόρισε το σύνολο των απωλειών κλείνοντας τελικώς αμετάβλητη.
Πάντως, η μετοχή δεν πέρασε καθόλου σε θετική τροχιά, ενώ διακινήθηκε όγκος 54.615 τεμαχίων μέσω τζίρου 120.973 ευρώ. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα και προσεχώς η μετοχή, κάτι που ασφαλώς θα εξαρτηθεί και από το γενικότερο κλίμα της αγοράς.