Η Signal, ένας όμιλος που προσφέρει μια σειρά διαφορετικών υπηρεσιών γύρω από τη ναυτιλία, παρουσίασε τα πρόσφατα ορόσημα της πορείας της και το όραμά της για ένα μέλλον που θα έχει γνώμονα την τεχνολογία και θα υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από επαγγελματίες της ναυτιλιακή αγοράς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Μιλώντας σε εκδήλωση με 1000 παρευρισκόμενους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, ο ιδρυτής του Signal Group, Ιωάννης Μαρτίνος, είπε:
“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι απόψε τόσο γιατί παρουσιάζουμε την πρόοδό μας αυτά τα χρόνια πλαισιωμένοι από πολλούς φίλους που μας έλειψαν καθώς και γιατί η ναυτιλία απολαμβάνει καλύτερες συνθήκες αγοράς. Η Signal βρίσκεται ήδη στον 4ο χρόνο της 20ετούς αποστολής της που δεν είναι άλλη από το να προσφέρει χρήσιμες τεχνολογικές εφαρμογές στη ναυτιλία».
«Οι προσδοκίες και ο έλεγχος στον κλάδο μας θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται, η εμπορική διαχείριση θα παγιωθεί περαιτέρω και η ταχύτητα στην εκτέλεση των ναυτιλιακών συναλλαγών θα γίνει δέκα φορές μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα μέλλον που καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σε μια σειρά τομέων.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, και γενικά η υπολογιστική επιστήμη, αποκτά διάφορες μορφές, επιτρέποντάς μας να λύσουμε διαφορετικά προβλήματα της προσωπικής μας αλλά και της επιχειρηματικής ζωής. Είμαι πολύ χαρούμενος που παρακολουθώ και υποστηρίζω τις προσπάθειες της Signal να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στη ναυτιλία», είπε ο Δασκαλάκης.
«Το λογισμικό μετάφρασης και τα γλωσσικά μοντέλα, ειδικότερα, έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο», πρόσθεσε, και παρέθεσε στο κοινό πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, είναι επιρρεπής σε λάθη και χρειάζεται προσεκτικά μελετημένη ανθρώπινη επίβλεψη», κατέληξε.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους η Signal Maritime έχει κατορθώσει να έχει κορυφαία απόδοση στο χώρο της χάρη στον συνδυασμό των ταλαντούχων ανθρώπων της και της τεχνολογίας που παρέχει η πλατφόρμα Signal Ocean.
Από την πρώτη επίσημη διάθεσή της στο κοινό το 2018, η πλατφόρμα Signal Ocean συνεχίζει να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα σήμερα να ‘’φιλοξενεί’’ περισσότερα από 42,000 πλοία σε όλες τις κατηγορίες χύδην φορτίων και σε όλη την γκάμα των εμπορικών ναυτιλιακών συναλλαγών. Σήμερα, η ομάδα της Signal εργάζεται πάνω σε μια νέα σειρά θεματικών εργαλείων, με γνώμονα, όπως πάντα, να προσφέρει στον κάθε ένα επαγγελματία της ναυτιλίας ξεχωριστά ό,τι χρειάζεται για να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τη παγκόσμια ναυλαγορά και τις εμπορικές τάσεις και να αξιοποιήσει τη γνώση αυτή.
Η πλατφόρμα επεξεργάζεται και συνδυάζει αδιάκοπα ροές ιδιωτικών και δημόσιων δεδομένων, όπως AIS, χωρητικότητα πλοίων, φορτία, θέσεις πλοίων, κόστη και πλοία αναμένοντα σε λιμάνια καθώς και ναύλους.
Χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμες ιδιωτικές πληροφορίες για την εκτίμηση της ναυλαγοράς. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αντιστοιχίσει πλοία με φορτία, να συγκρίνει σενάρια κερδοφορίας, να υπολογίσει εκπομπές CO2 και, γενικά, να κάνει χρήση της πατενταρισμένης τεχνολογίας της Signal για να προβλέψει τις τάσεις της ναυτιλιακής αγοράς παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Signal Ventures – τον επενδυτικό κλάδο του Signal Group-, ο τομέας της ναυτιλιακής τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί 18% ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προ πανδημίας και αναμένεται να αξίζει 345 δισ. δολάρια έως το 2030. Εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί σχετικά 3 δισ. δολάρια από το 2020 και μετά. Η ίδια η Signal Ventures έχει επενδύσει συνολικά μέχρι σήμερα σε 11 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που δραστηριοποιούνται στους τομείς των εμπορευμάτων, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διαχείρισης πλοίων. Από αυτές τις εταιρείες χαρτοφυλακίου, οι 3 έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχημένα νέους γύρους χρηματοδότησης με αποτέλεσμα σήμερα η αξία τους να ανέρχεται στην 5πλάσια της αρχικής τους.
Το οικοσύστημα της Signal περιλαμβάνει σήμερα νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ανεφοδιασμού καυσίμων πλοίων, της ανάλυσης δεδομένων πετρελαίου και ξηρών φορτίων καθώς και της μετεωρολογίας θαλασσών.