Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ερμηνεύσει κανείς τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Ο πρώτος είναι να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία «αντέχει» παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να διατυπώσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό της ανάπτυξης, οφείλεται στο γεγονός ότι συγκρίνουμε μια περίοδο χωρίς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα (το πρώτο τρίμηνο του 2022) με μια περίοδο κατά την οποία υπήρχε lockdown (πρώτο τρίμηνο του 202). Υπάρχει και μια 3η ανάγνωση η οποία ενδιαφέρει τον διαχειριστή του δημοσίου χρέους (τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών).
Στο α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους προσέγγισε τα 50 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δεν είναι και το πιο δυνατό, αλλά και με δεδομένο επίσης ότι το πληθωριστικό κύμα εξακολουθεί να «σαρώνει», είναι πολύ πιθανό στα επόμενα τρίμηνα να καταγραφεί ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ (δηλαδή πραγματικό μαζί με τον πληθωρισμό) ύψους και άνω των 50 δις. ευρώ. Άρα, οδεύουμε ολοταχώς προς το ένα ονομαστικό ΑΕΠ για το σύνολο του 2022 της τάξεως των 200 δις. ευρώ ενδεχομένως υψηλότερο και από αυτό που αναγράφεται στο πρόγραμμα σταθερότητας (περίπου 197-198 δις. ευρώ).
Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καταγραφεί φέτος γενναία αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Ακόμη και αν το δημόσιο χρέος κλίσει πάνω από το προβλεπόμενο ποσό (355 δις. ευρώ) και φτάσει στα 360 δις. ευρώ (π.χ επειδή θα δανειστούμε περισσότερους πόρους μέσω του υπό διαμόρφωση προγράμματος Repower EU), με ΑΕΠ στα 200 δις. ευρώ η αναλογία θα υποχωρήσει ενδεχομένως και κάτω από το 180%.
Είναι προφανώς η άλλη ανάγνωση των αριθμών. Θα δυσκολευτεί να αποδεχτεί την καλή διάσταση του πληθωρισμού το νοικοκυριό που πλήττεται βίαια από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, όμως υπάρχει και αυτή: ο πληθωρισμός σε ότι αφορά στο χρέος (προς το παρόν) κάνει καλό. Και γιατί προς το παρόν; Διότι αν συνεχιστεί αυτή η επέλαση της ακρίβειας επί μακρόν, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στον παρονομαστή, δηλαδή στο ΑΕΠ της χώρας.