*Δεν ξέρω για εσάς ποια είναι η είδηση των ημερών αλλά για την στήλη συνοψίζεται σε αυτήν του Reuters: Η ιταλική ΕΝΙ και η ισπανική Repsol αναμένεται να ξεκινήσουν μεταφορές πετρελαίου από την Βενεζουέλα προς Ευρώπη, τον Ιούλιο. Για την αποπληρωμή χρεών της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο και με το ΟΚ της Ουάσιγκτον. Δεν θα ενδώσω στον πειρασμό να το σχολιάσω, καθώς θα δυσαρεστήσω τους συντρόφους της Rive Gauche.
*Θα σταθώ όμως και στην είδηση (των Financial Times), πως η πλειοψηφία του 25μελούς δ.σ της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών-μελών όπως η Ιταλία. Η πρόταση (της Κριστίν Λαγκάρντ προφανώς μετά από συνεννόηση με τον Μάριο Ντράγκι) θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη-Πέμπτη, ενδεχομένως να “φωτογραφηθεί” το πλαίσιο. Στο Άμστερνταμ η συνεδρίαση, προεξοφλείται ότι θα έχει συγκρουσιακό κλίμα. Στην περίπτωση, που περάσει η συγκεκριμένη (ή παραπλήσια) πρόταση ευνοημένη-κοντά στην Ιταλία- θα είναι και η Ελλάδα. Σε ένα κοντινό μέτωπο, καθώς αφορά στο χρέος (και την διαχείρισή του).
*Θα θυμόσαστε, πως η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μετατέθηκε για μετά το 2023, μία αποστροφή του αναπληρωτή υπ.Οικ. Θόδωρου Σκυλακάκη για την αλλαγή του κανόνα 1 / 20 μου κίνησε την περιέργεια. Ανέτρεξα σε πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni για να εκτιμήσω πως το ΣΣΑ το πιθανότερο να παραμείνει στον “πάγο” και το 2024. Ο κανόνας του 1/ 20 ορίζει πως όταν το χρέος μίας χώρας ξεπερνά το όριο του 60% (ως προς το ΑΕΠ) θα πρέπει να το μειώνει-κάθε χρόνο- κατά τον λόγο αυτό της διαφοράς (από το όριο). Προφανώς το μείζον πρόβλημα και η συζήτηση αφορά (πρωτίστως) την Ιταλία: Με ένα χρέος στο 150% του ΑΕΠ των 1,7 τρισ δεν μειώνεται-όπως ορίζει ο κανόνας- ούτε με την ευλογία του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο- Πάπας Φραγκίσκος- ούτε με…θαύματα στο Ανάκτορο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό. Και επειδή ο θυμόσοφος λαός λέει, πως “…κοντά στον βασιλικό/Ιταλία ποτίζεται και η γλάστρα/Ελλάδα…” όλο και κάτι θα στέρξει για την περίπτωση μας. Επειδή πολύ απλά, αλλιώς ΔΕΝ βγαίνει. Άλλωστε και η ΕΚΤ έχει ένα “διαθέσιμο” bazooka ισχύος 200 δισ. για αγορές κρατικών ομολόγων, εάν κάποια χώρα βρεθεί υπό την πίεση κρίσης. Εδώ σε κρίση είναι τα 3 / 4 της Εurozone.
*Κατά 250% αυξήθηκε η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, μόνο στη Ρόδο – δωδεκάμηνος προορισμός για την κρουαζιέρα – ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων θα προσεγγίσει τις 450 αφίξεις, η Μύκονος έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ, στο λιμάνι της Καβάλας οι αφίξεις ξεπερνούν – μέχρι στιγμής – τις 36 από μόλις τρεις που ήταν πέρυσι, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά – όπου οι αφίξεις ξεκίνησαν από τον Μάρτιο, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά – σημειώνεται αύξηση 130%. Τις 5.000 θα φτάσουν οι αφίξεις κρουαζιέρας το 2022. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η αύξηση είναι εντυπωσιακή και πλησιάζει το 150%. Ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του homeporting. Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος προχωρεί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων αφίξεων κρουαζιέρας για το 2022 με βάση τις έως σήμερα κρατήσεις αλλά και τα πραγματικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους 5 μήνες του έτους, δηλαδή έως και τον Μάιο. Είναι σημαντικό ότι στην πρόβλεψη για τα τελικά αποτελέσματα αφίξεων κρουαζιέρας για το 2022, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το τελευταίο, προ πανδημίας, έτος αναφοράς το 2019, με τις αφίξεις να προσεγγίζουν τις 5.000. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η αύξηση είναι εντυπωσιακή και πλησιάζει το 150%.
*Μου το έστειλε φίλος και το αφήνω ασχολίαστο: Δείγματα γραφής… απογοητευτικά. “Κλειστή” για τους δημοσιογράφους (δηλαδή τους διαπιστευμένους συντάκτες) η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, με την όποια ενημέρωση προς τον Τύπο να γίνεται μέσω σχετικών Δελτίων/Ανακοινώσεων (προφανώς χωρίς τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, παρατηρήσεων κ.λ.π). Πρακτική, που εφαρμόζεται για ΠΡΩΤΗ φορά σε εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρεία- και μάλιστα από τη “μητρική” του ελληνικού Χρηματιστηρίου- κατά παράβαση των κανόνων της πολυδιαφημισμένης “Εταιρικής Διακυβέρνησης” εντείνοντας το πλεόνασμα αδιαφάνειας, αξιοπιστίας που κατατρύχει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Το τι προτάθηκε, ψηφίσθηκε, εγκρίθηκε- μεταξύ άλλων- στην γ.σ; η αύξηση των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών, οι επιπλέον/πρόσθετες αμοιβές και τα μπόνους ακόμη και σε μέλη του δ.σ που διατηρούν παράλληλη διευθυντική θέση σε άλλες εισηγμένες. Ειδικότερα η γ.σ αποφάσισε διπλασιασμό των αμοιβών, με τον νέο διευθύνοντα αλλά και τον πρόεδρο να λαμβάνουν επιπλέον μπόνους. Παρεμπιπτόντως σε ρόλο συμβούλου του CEO παραμένει ο πρώην CEO; επιεικώς οξύμωρες καταστάσεις στην-υποτιθέμενη- βιτρίνα της εγχώριας επιχειρηματικότητας, επενδυτικής αγοράς.
*Είναι σαν να… κλέβεις εκκλησία, μου είπε γνωστός: Με 6,82% στα 2,35 ευρώ η μετοχή της ΣΙΔΜΑ. Την αμέσως επομένη την αναφοράς μας, πως η ΔΕΠΟΛΑΣ χρηματιστηριακή αναλαμβάνει το m/m της μετοχής. Από χθες Δευτέρα.
*Intrakat, by the book. Στα 2,27 ευρώ το χαρτί, στα 170 εκατ. η αποτίμηση. Εάν αγοράσει το Milos… Από το άλλο μέτωπο της Intralot μαθαίνω πως ο αναπληρωτής διευθύνων Χρυσόστομος Σφάτος θα είναι Νέα Υόρκη την προσεχή εβδομάδα. “Τρέχει” και το τελικό στάδιο για την αμκ της εισηγμένης. Λεπτομέρειες μένουν για την συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή.
*Σε υψηλό 2,5ετών η μετοχή της Motor Oil, στα 18,11 ευρώ. Στα 2,01 δισ. η χρηματιστηριακή αξία. Έχε γούστο να χάσω το στοίχημα από αυτούς, που έβλεπαν ένταξη στον MSCI Standard τον Νοέμβριο. Και το δεύτερο 6μηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο. Σταθερά πάνω από τα 110$-115$ το Brent, διψήφια τα ποσοστά από την διύλιση.
*Aποεπένδυσε το ADIA και… adieu. Το σύνολο της θέσης του σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς ρευστοποίησε το Abu Dhabi Investment Authority, όπως επίσης και σε ΔΕΗ. Το sovereign fund ξεκίνησε να πουλά λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας ευρύτερα σε αναδυόμενες αγορές- για αυτό και στο ΧΑ- “κλείνοντας” το χαρτοφυλάκια του προς τα τέλη Μαΐου.
*Θα το ξαναθυμίσω, για να έχουν γνώση οι φύλακες. Σαφείς αιχμές για δυο τράπεζες άφησε (Τετάρτη 1/6 στον Real fm) ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, μιλώντας για προσπάθεια να δοθούν μπόνους πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης. «Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες, διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες, π.χ. να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει μπόνους φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος». «Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», τόνισε. Κι αφού ήταν τόσο σαφής ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου, μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουν και για φέτος τα μπόνους οι τραπεζίτες.