Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣυγκέντρωση δυνάμεων για την υπέρβαση των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Συγκέντρωση δυνάμεων για την υπέρβαση των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Εικόνα αγοράς που δείχνει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση του ορίου ψυχολογίας των 900 μονάδων παρουσίασε το ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα που παρήλθε, στη διάρκεια της οποίας είχε πολύ μικρή διακύμανση, μόλις 13 μονάδων. Το πενθήμερο χαρακτηρίστηκε από το ισχυρότατο rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI όπου η Ελλάδα αναβάθμισε τη στάθμισή της, καθώς προστέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον MSCI Standard Greece.

Η προσθήκη των Εθνικής και Μυτιληναίου στον MSCI Standard Greece σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους όλης της αγοράς λόγω της αφαίρεσης των μετοχών της Ρωσίας από τους δείκτες, έφερε ισχυρό κρεσέντο εισροών στην αγορά, αυξάνοντας κατακόρυφα το τζίρο.

Η συνολική αξία συναλλαγών την περασμένη Τρίτη 31 Μαΐου εκτοξεύτηκε στα 523,2 εκατ. ευρώ, με τα 175,94 εκατ. ευρώ να διακινούνται στην Εθνική και τα 136,39 εκατ. ευρώ στη Μυτιληναίος. Παράλληλα, ισχυρές συναλλαγές με σημαντικές ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων έγιναν και στις υπόλοιπες έξι μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece. Στον ΟΤΕ διακινήθηκε τζίρος 65,87 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 46,38 εκατ. ευρώ, στον ΟΠΑΠ 31,39 εκατ. ευρώ, στη Eurobank 16,3 εκατ. ευρώ, στη Jumbo 12,8 εκατ. ευρώ και στη ΔΕΗ 10,6 εκατ. ευρώ.

Απόρροια αυτού του γεγονότος ήταν ότι οι μέσες συναλλαγές σε εβδομαδιαίο επίπεδο ανήλθαν στα 162,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 112% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ ο μέσος τζίρος του 2022 διαμορφώνεται στα 94,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32,9% έναντι του 2021 που ήταν στα 71 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η αγορά φλέρταρε με την υπέρβαση του ορίου ψυχολογίας των 900 μονάδων έχοντας υψηλό εβδομάδας στις 903,80 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Τετάρτης) και μολονότι δεν ανέκτησε αυτή την περιοχή, δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να κάνει την υπέρβαση. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ.Δ. γύρισε πλέον θετικός το 2022 καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%, ο FTSE 25 κερδίζει 1,25%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 5,45% (κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις των Πλαστικών Θράκης), ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 7,41%.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. εξακολουθεί να έχει σαφώς καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι πολλοί δείκτες σημειώνουν διψήφιο ποσοστό απωλειών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Wall Street.

Ένας θετικός καταλύτης που στήριξε την αντίδραση πρωτίστως των τραπεζών αλλά και όλου του FTSE 25 ήταν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και μια σειρά άλλων εισηγμένων, που έδειξαν ανθεκτικότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη συγκυρία με συνδυασμό αρνητικών καταλυτών (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, εφοδιαστική αλυσίδα, πρώτες ύλες κ.λπ.).

Το πρώτο τρίμηνο 2022 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κρίνεται ελπιδοφόρο, ενώ και τα αποτελέσματα μεγάλων βιομηχανικών ομίλων όπως Μυτιληναίος, Τιτάν, ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Viohalco, αλλά και εταιρειών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, είναι ενθαρρυντικά, πιστοποιώντας ανθεκτικότητα και αντοχές.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, πρόκειται για αποτελέσματα που μπορούν να υποστηρίξουν τις σημερινές αποτιμήσεις αλλά και να δώσουν τα «καύσιμα» για την επάνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 900 μονάδες ή και πάνω από τις 950 μονάδες, αν και εφόσον το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό ή τουλάχιστον σταθεροποιητικό.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γ.Δ. έκλεισε στις 896,89 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,74%, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και κατήλθε στα 49,85 εκατ. ευρώ, λόγω της διήμερης αργίας που έχει κηρυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.175,78 μονάδες με άνοδο 0,97%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.410,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,93% στις 617,54 μονάδες.

Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,61%, ο FTSE 25 κέρδισε 1%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,27%.

Στις συναλλαγές ξεχώρισαν οι Alpha Bank και Motor Oil που διακίνησαν 6,44 και 6,30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τη δεύτερη να έχει ανεβάσει ρυθμούς τελευταία, κλείνοντας σήμερα στα 17,82 ευρώ (+2,53%) που είναι νέα υψηλά 28 μηνών. Ράλι άνω του 4% έκαναν οι ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ, άνω του 3% ενισχύθηκε η Eurobank, άνω του 2% οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ και άνω του 1% η Aegean Airlines.

Στον αντίποδα, η Σαράντης υποχώρησε άνω του 2%, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ElvalHalcor και Quest Συμμετοχών. Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε ανοδικά. Κέρδη 2,94% είχε η AVAX, +2,81% η Fourlis, +1,30% η Cenergy Holdings, +1,85% η ΕΥΑΘ και +1,11% η ΕΧΑΕ.

Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Attica Bank, ΑΝΕΚ, Ίντεργουντ, Φιερατέξ, Premia, Κέκροπας, Flexopack και Frigoglass, ενώ στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, «διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων “προστατεύοντας” την κομβική ζώνη των 890 μονάδων.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρόλα αυτά, όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ