Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑδ. Γεωργιάδης: Να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος

Αδ. Γεωργιάδης: Να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος

“Μπορούμε, η Ελλάδα από τη μία πλευρά και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από την άλλη, να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον”. Αυτό υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια πολλοί παγκόσμιοι κολοσσοί επιλέγουν πλέον την Ελλάδα για επενδύσεις.

Η ομιλία του Υπουργού:

«Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που βρίσκεστε στη χώρα μας και που συναντιόμαστε για τρίτη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εντολή να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια φιλική χώρα για επενδύσεις. Εγώ και ο συνάδελφός μου, ο κ. Παπαθανάσης από την πρώτη μέρα αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση φόρων, την ψηφιοποίηση του κράτους, κάτι το οποίο «έτρεξε» το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις αρχές του 2020 μαζί με τον Πρωθυπουργό επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και είχαμε συναντήσεις με την ηγεσία του. Ήταν ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι και συμφωνήσαμε να επισκεφθούμε ξανά τη χώρα, τον επόμενο μήνα, με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Όμως, μας πρόλαβε ο Covid. Και όλα πάγωσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, αγαπητέ Kαλίντ, και πρέπει να κάνω μια δημόσια αναφορά: βρήκα στο πρόσωπό σου έναν πολύτιμο συνεργάτη που με επαγγελματισμό και συνέπεια επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες.

Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε, με την επίσκεψη της δικής σας επιχειρηματικής αποστολής, ως συνέχεια της δικής μας επίσκεψης στη χώρα σας, τον περασμένο Μάρτιο. Ένα ταξίδι, που για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα ταξίδια στο εξωτερικό από την έναρξη της κυβερνητικής μας θητείας. Το κλίμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνιών και των projects που έχουμε είναι υποδειγματικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες αποστολές.

Θέλω προσωπικά να σας ευχαριστήσω και για τα καλά λόγια που είπατε κατά τη σημερινή συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ρυθμό. Σεβόμαστε απεριόριστα την οικογένειά σας και ό,τι έχει κάνει για τη χώρα μας, όχι μόνο στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχετε αποδείξει ότι είστε ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας γιατί σταθήκατε δίπλα μας όχι μόνο στις καλές αλλά και στις άσχημες περιόδους. Είσαστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

Χθες, είχαμε τη χαρά και την τιμή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης να περάσουμε όμορφες στιγμές και να διαπιστώσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον και κυρίως πολύ σημαντικό: πόσα κοινά στοιχεία έχουμε ως άνθρωποι ακόμα και αν έχουν περάσει 4.000 χρόνια και πόσα πολλά χρόνια πίσω ξεκινούν οι δεσμοί μας καθώς έχει αποδειχθεί ιστορικά πως κάτοικοι της Σαντορίνης ταξίδευαν στη Μέση Ανατολή 4.000 χρόνια πριν. Επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε αυτούς τους στενούς δεσμούς και για τα επόμενα τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Πρόκειται να κάνουμε πολλά πράγματα στο μέλλον μαζί.

Σήμερα, κάποια από τα πιο εκλεκτά μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας βρίσκονται εδώ για να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως στον αγροτικό τομέα και την ασφάλεια των τροφίμων, στον τουρισμό, στο Real Estate, στη βιομηχανία, στα ναυτιλιακά αλλά και στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς η Ελλάδα είναι  από τις πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων (data center) στη νότια Ευρώπη.

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο με τον Νίκο Παπαθανάση, η χώρα μας βρισκόταν στη χαμηλότερη θέση, σχεδόν στο μηδέν, όσον αφορά στις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Τρία χρόνια μετά, η Pfizer εγκαινίασε digital hub στη Θεσσαλονίκη και από 200 θέσεις εργασίας έφθασαν στις 700 και σύντομα τις 1.000. Ακολούθησαν η Digital Realty, η Microsoft, η Amazon Web Services, η Google, η Meta (Facebook) και πολλοί άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί που επιλέγουν πλέον την Ελλάδα λόγω γεωπολιτικής θέσης, πολιτικής σταθερότητας και υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού. Μπορούμε, η Ελλάδα από τη μία πλευρά και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από την άλλη, να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για τη φιλία σας, για τη φιλοξενία που μας παρείχατε κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στη χώρα σας και ελπίζουμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και ο Πρωθυπουργός μας εξουσιοδότησε να εργαστούμε από κοινού για να προχωρήσουμε όλα τα θέματα και να λύσουμε τα όποια προβλήματα. Σε μερικά χρόνια θα είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που θα έχουμε καταφέρει».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ