Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ εξοικονόμηση ενέργειας “ανάχωμα” στο ράλι τιμών - Ποια προγράμματα θα "τρέξουν";

Η εξοικονόμηση ενέργειας “ανάχωμα” στο ράλι τιμών – Ποια προγράμματα θα “τρέξουν”;

Βασική παράμετρος της κυβερνητικής προσπάθειας για ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια είναι η προώθηση της εξοικονόμησης. Στο πλαίσιο αυτό στα “χνάρια” του πλέον επιτυχημένου προγράμματος που έχει διαμορφώσει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, του “Εξοικονομώ” προωθεί ανάλογες δράσεις για τις επιχειρήσεις, τις συσκευές και βέβαια τα κτήρια του Δημοσίου.

Επιχειρήσεις

Έτσι, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις με βάση σχετικές πληροφορίες από το Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. 

Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε πριν λίγες μέρες, μιλώντας στο OPEΝ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά.  Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό,  αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση. Ακολούθως, θα υπάρξει και μέσω ΕΣΠΑ νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο θα ενταχθούν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Ο στόχος

To νέο «Εξοικονομώ» αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 9.700 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον “πήχη” για την εξοικονόμηση να είναι κατ’ ελάχιστον στο 30% του ενεργειακού κόστους.

Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, προβλέπεται:

  • εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).
  • Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).
  • Έμφαση θα δοθεί και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και να έχουν χαμηλότερα τιμολόγια.

Οι διαδικασίες

Nα σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων / 96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.

Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι οι 8.500 θα είναι πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Συσκευές

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο. Στο φόντο αυτό αναμένεται να επιδοτηθούν οι εξής συσκευές:

– Ψυγεία

– Καταψύκτες

– Κλιματιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

– πλυντήρια ρούχων

– πλυντήρια πιάτων

– ηλεκτρικές κουζίνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος. Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά.

Εξοικονομώ και στο Δημόσιο

Για τα, δε, κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η ενεργεριακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης. Ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών. Ήδη, έχει υπογραφεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος που ονομάζεται «Ηλέκτρα». 

Το πρόγραμμα αφορά κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης. Αυτό καταρτίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. 

Οι επενδύσεις συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025. Έτσι, θα επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ