Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣτο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν ο μηχανισμός πλαφόν στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Στο “μικροσκόπιο” της Κομισιόν ο μηχανισμός πλαφόν στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Επαφές, ζώσης σήμερα θα έχουν,στις  Βρυξέλλες με στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυμνσης Ενέργειας της Κομισιόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Επί τάπητος τίθεται ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που ουσιαστικά καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θέτει όρια στις τιμολογήσεις ανά μορφή παραγόμενης ενέργειας. Ο μηχσνισμός αναμένεται με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες να ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν απαιτεί εγκρίσεις, όπως έχει αναφερθεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά απλές γνωστοποιήσεις.

Ήδη, πριν από τις σημερινές επαφές, έχουν γίνει συζητήσεις εξ αποστασεως και δε διαφαίνεται να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, με βάση πάντα το ΥΠΕΝ. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με συνέντευξη του στο Blue Sky  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων με την Κομισιόν.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος μηχανισμός απορρόφησης των αυξήσεων των λογαριασμών του ρεύματος, να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα περιλαμβάνει πλαφόν τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά.

Όπως είχε πει έχουν ήδη γίνει τεχνικές συζητήσεις με την Κομισιόν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ και ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα με την γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται πως ο μηχανισμός που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την απαιτούμενη έγκριση ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση από 1η Ιουλίου»

Τροπολογία

Σε ότι αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είχε σημειώσει ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, όπως αυτά καταγράφησαν στο πόρισμα της ΡΑΕ. Ουσιαστικά αναμένεται με τροπολογία στον Κλιματικό Νόμο, που είναι ήδη σε κοινοβουλευτική διαδικασία, να ενταχθεί η σχετική ρύθμιση, όπου βέβαια θα φανεί εάν περάσουν και οι όποιες ενστάσεις των παραγωγών ενέργειας. Οι τελευταίοι εστιάζουν στο ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που έχουν δώσει και να μη φορλογηθούν γιαυτές αλλά και στο ότι η βάση σύγκρισης που διαμορφώθηκε για τις μονάδες φυσικού αερίου (Οκρώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 σε αντιπαραβολή με τον Οκτώβριο 20212 – Μάρτιο 2022) δε δείχνει σντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα καθώς το 2020, μονάδες φυσικού αερίου δε λειτουργούσαν και άρα είχαν, σύμφωνα με τις εταιρίες, μηδενικό αποτέλεσμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ