Χωρίς να το περιμένει, η Ελλάδα θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 1 δισ. ευρώ «εδώ και τώρα» και μάλιστα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τους οποίους δεν θα μπορούσε με τίποτα να εξασφαλίσει στην παρούσα φάση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Ενώ η απόδοση της 10ετίας παραμένει σταθερά πάνω από το 3,5% (που σημαίνει ότι αν επιχειρούσε αυτή τη στιγμή ο ΟΔΔΗΧ να κάνει μια έκδοση θα δανειζόταν με επιτόκιο κοντά στο 4%), πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τελική κατανομή των χρημάτων του προγράμματος Sure, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει (εφόσον το επιθυμεί) επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Ήδη, με τη δεύτερη κατανομή η χώρα έχει δανειστεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δίνει επιτόκιο 0,5% και 20ετή περίοδο αποπληρωμής.
Προφανώς πρόκειται περί δανεισμού. Ωστόσο, δανεισμού με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους κάτι που σημαίνει ότι αν αυτό το 1 δισ. ευρώ «πιάσει τόπο» (π.χ χρηματοδοτήσει νέες θέσεις εργασίας κλπ) τότε θα προκύψει και μια ακόμη μικρή ένεση στον ρυθμό ανάπτυξης οπότε θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει γεμάτα ταμεία με υπόλοιπο 39,4 δισ. ευρώ και προοπτική περαιτέρω αύξησης καθώς από τον Ιούλιο και μετά ο προϋπολογισμός αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται πλεονασματικός τουλάχιστον στους περισσότερους μήνες.
Στο ερώτημα γιατί να αντλεί φτηνούς πόρους η χώρα με δανεικά από τη στιγμή που έχει γεμάτο ταμείο, η απάντηση που δίνεται είναι η εξής: Σε μια χώρα που χρωστάει περισσότερα από το ΑΕΠ της, αν προστεθεί ένα δις. ευρώ στον αριθμητή και ένα δις. ευρώ στον παρονομαστή (δηλαδή στο χρέος και στο ΑΕΠ) τότε το κλάσμα θα μικρύνει και το χρέος θα γίνει ακόμη πιο βιώσιμο.