Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο τέλος της αθωότητας

Το τέλος της αθωότητας

Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το μύθο της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Σκανδιναβία για πολλούς και κυρίως για πολιτικά κόμματα, αποτελούσε το σοσιαλιστικό παράδεισο, επί της γης, με ένα κοινωνικό κράτος, και με μια ουδετερότητα στα πράγματα αξιοθαύμαστη.

Νομίζω ότι η εποχή της αθωότητας τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα και για αυτές τις χώρες. Τις αλλαγές αργά ή γρήγορα θα τις βιώσουν και οι κάτοικοί τους. Οταν χρειαστεί να ξοδεύουν περισσότερα για κανόνια και λιγότερα για βούτυρο.

Το επίσημο αίτημα της Φινλανδίας, και θα ακολουθήσει κατά πόδας και αυτό της Σουηδίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί την αρχή του τέλος για έναν κόσμο όπως τον γνωρίζαμε.

Το εύκολο είναι να το ρίξουμε στον Πούτιν. Το δύσκολο είναι να δούμε γιατί ο Παράδεισος δεν μένει πια εδώ.

Οι αποφάσεις που πήραν οι δυο αυτές χώρες βάζουν τέλος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο. Τις επιπτώσεις αυτές θα τις συνειδητοποιήσουν άπαντες και ιδιαίτερα τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα που έκτιζαν για χρόνια το πολιτικό τους αφήγημα με πυλώνες τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Αυτή είναι η ήττα μιας στρατηγικής που κτιζόταν πίσω από συνθήματα έξω από το ΝΑΤΟ και φονιάδες των λαών Αμερικάνοι. Οι πορείες πλέον στην Αμερικανική πρεσβεία, θα μοιάζουν σαν ένα μεγάλο πολιτικό ανέκδοτο.

Δεν ξέρω ειλικρινά εάν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ από την προοπτική ένταξης αυτών των χωρών στην Ατλαντική συμμαχία.

Ούτε για το ότι η Γερμανία που αιματοκύλισε τον πλανήτη σε δυο Παγκόσμιους Πολέμους, ετοιμάζει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ. Ούτε από την απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ολόκληρης της Ευρώπης και τη δημιουργία ενός Ταμείου για αυτούς τους σκοπούς.

Μακάρι οι πόροι αυτοί που θα καταναλωθούν στην Πολεμική Βιομηχανία, να περίσσευαν για τον περιορισμό των ανισοτήτων στον κόσμο. Για αυτά που έρχονται και εξελίσσονται με την ενεργειακή φτώχεια και την επισιτιστική κρίση.

Το έγραψα και στην εισαγωγή αυτού του σημειώματος. Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα σημάνει το τέλος των ψευδαισθήσεων, για όλους μας…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ