Πολύπλοκες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει προχωρήσει σε νέες απειλές κατά της Δύσης, με αφορμή την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οι δύο χώρες τονίζουν πως η σύρραξη στην Ουκρανία επαναπροσδιόρισε τη θέση τους σχετικά με την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ειδικότερα, το μείζον ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συναντά την ιδιαίτερα επιθετική στάση της Μόσχας, η οποία ως πρώτη αντίδραση ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα βήματα του Ελσίνκι ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία, προειδοποιώντας για «συμμετρική απάντηση» χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το εάν η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».
Ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα καθοριστεί από «το πώς παίζεται η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή κινείται πιο κοντά στα σύνορά μας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε αργότερα ότι εάν οι Φινλανδοί ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ανάγκαζε τη Μόσχα να «κάνει αντίποινα στρατιωτικού-τεχνικού και άλλου χαρακτήρα». Ωστόσο, η πυρηνική απειλή ήρθε -εκ νέου- δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα, ενώ η γειτονική της Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων ημερών.
Σημειώνεται πως διαφωνία για το ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας.
«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν να προκαλούν ζυμώσεις ενόψει της διήμερης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, που θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ενώ έχουν προσκληθεί οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.