Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα «υπερκέρδη» των εταιρειών ενέργειας και η αγωνία για την περίοδο μετά...

Τα «υπερκέρδη» των εταιρειών ενέργειας και η αγωνία για την περίοδο μετά τον Ιούλιο

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί για τα υπερκέρδη ή υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν από το περασμένο φθινόπωρο εξαιτίας της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νούμερα που έχουν κυκλοφορήσει από το πόρισμα της ΡΑΕ είναι λίγο πολύ γνωστά: 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα από τα οποία όμως πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έκαναν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους οπότε μας μένουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν –τουλάχιστον με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες- και οι ελαφρύνσεις που έγιναν σε 500.000 νοικοκυριά μέσω των σταθερών τιμολογίων οπότε καταλήγουμε σε ένα ποσό λίγο χαμηλότερο των 300 εκατ. ευρώ. Να επιβληθεί φόρος 90% σε αυτό το ποσό; Θα συγκεντρωθούν έσοδα φορολογικλά στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ και αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν τα αναδρομικά στους καταναλωτές που υπέστησαν μεγάλες επιβαρύνσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο.

Είναι πολλά; Είναι λίγα; Επειδή το θέμα έχει πάρει και πολιτική διάσταση, δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία επί του θέματος και αυτό θα φανεί πολύ πιο έντονα τις επόμενες ημέρες καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πάει στην Βουλή ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έκανε και τους σχετικούς υπολογισμούς για ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της κρίσης. Ανεξάρτητα από τις θέσεις του καθενός, υπάρχουν ορισμένα θέματα που θα αναδειχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:

1.      Τα υπερέσοδα τελειώνουν τον Ιούνιο. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει τα πάνω κάτω. Ούτε εκπτώσεις θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές ούτε τίποτα. Επίσης, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές δεν θα καταβάλλουν μεγάλα ποσά στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτούνται στη συνέχεια οι καταναλωτές.

2.      Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες θα αφορά στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και πιθανότατα θα δοθεί σε δύο δόσεις καθώς προς το παρόν οι υπολογισμοί της ΡΑΕ αφορούν μέχρι και τον Μάρτιο. Το τελικό ποσό θα προκύψει από το τι θα λέει η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Το μεγαλύτερο ποσό θα κληθεί να το καταβάλλει η ΔΕΗ η οποία αν και έκανε εκπτώσεις στους καταναλωτές είναι και αυτή που είχε τα μεγαλύτερα υπερέσοδα κυρίως λόγω του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών.

3.      Ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς, αυτοί που γνωρίζουν, να αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε και εδώ στην Ελλάδα λουκέτα ειδικά σε μικρές εταιρείες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ