Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤιμές ρεύματος: Ελλάδα - Ιταλία ‘παλεύουν” για την ευρωπαϊκή κορυφή - Σε...

Τιμές ρεύματος: Ελλάδα – Ιταλία ‘παλεύουν” για την ευρωπαϊκή κορυφή – Σε απόγνωση επαγγελματίες και νοικοκυριά

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στη χονδρική ρεύματος, κάτι που καθιστά επιτακτική τη γενναία ενίσχυση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Μεγάλη Πέμπτη η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 269,57 ευρώ όταν στη Γερμανία είναι στα 199,5 ευρώ στην Ισπανία και Πορτογαλία στα 161,72 ευρώ. Στη Βουλγαρία η τιμή ήταν στα 208 ευρώ.  Το μείγμα παραγωγής ενέργειας διαμορφώνεται με τις ΑΠΕ να δίνουν 40.000 Mwh, το φυσικό αέριο 42.000 Mwh ενώ οι εισαγωγές ενέργειας ανήλθαν στα  38.950 Mwh, φθάνοντας σχεδόν την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο. 

Μάλιστα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά στην Ελλάδα για ολόκληρο τον Απρίλιο -μέχρι στιγμής-, έχοντας διαμορφωθεί στα 252 ευρώ/ MWh. Από την αρχή του 2022, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 241,44 ευρώ/ MW, που είναι η  υψηλότερη μετά την Ιταλία σε επίπεδο ΕΕ. 

Τούτων δοθέντων, ιδιαίτερα φορτωμένοι αναμένονται οι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά για τον Απρίλιο καθώς τώρα τιμολογείται η λιανική με βάση τις υψηλές τιμές που είχε η χονδρική το Μάιο. Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκκαθαρίσεις σε όσους δεν τις είχαν λάβει ενώ βέβαια έρχονται και οι τιμολογήσεις για το φυσικό αέριο για τον “όψιμο” χειμώνα που είχαμε φέτος.

“Οι τιμές του ηλεκτρικού αυτό το μήνα θα είναι οι χειρότερες, έχουμε βέβαια μεγαλύτερη παρέμβαση αλλά ο Απρίλιος τιμολογείται με τιμές Μαρτίου, άρα τώρα έχουμε τις χειρότερες τιμολογήσεις” ανέφερε το ίδιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που σημείωσε ότι “σε προηγούμενη φάση είχαμε χαμηλότερες τιμές το Φεβρουάριο”.  “Από το Μάιο και μετά πέφτουμε” τόνισε ενώ για τη χονδρική αγορά υπογράμμισε ότι  “στις τιμές Απριλίου όπως θυμόμαστε από την εικόνα είναι καλύτερη από το Μάρτιο. Τώρα στο φυσικό αέριο η εικόνα είναι κοντά στα 100 ευρώ ανά θερμική MW, το Μάρτιο είναι 130 ευρώ”. Βέβαια και τον Απρίλιο παρά την αποκλιμάκωση της τιμής στη χονδρική του φυσικού αερίου δεν αποκλείονται  δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Καμπανάκι από την αγορά 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δήλωσή του με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει το ενεργειακό βάρος που σηκώνουν οι επιχειρήσεις.

“Την ώρα που το ενεργειακό κόστος πιέζει ασφυκτικά τους μικρομεσαίους και οι συνεχείς ανατιμήσεις φέρνουν τους πολίτες στα όρια τους, είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και έσοδα στα δημόσια ταμεία” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Συλλογικές αγωγές

Στο μεταξύ, σε απόγνωση οι καταναλωτές, προχωρούν ήδη σε συλλογικές αγωγές θέτοντας θέματα νομιμότητας της ρήτρας αναπροσαρμογής, ζητώντας παράλληλα οικονομικές αποζημιώσεις. Ήδη το ΙΝΚΑ και οι ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις ενώ σε δικαστική προσφυγή κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής προχωρά Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως πριν λίγες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση “το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες , που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα , που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ