Στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη και τη βράβευση των πέντε πιο καινοτόμων ιδεών περνούν τα Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος» της Κρήτης, των οποίων ο εκπαιδευτικός κύκλος ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στις 12 Μαΐου 2022 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες κι οι νέοι που θα διακριθούν, θα απολαύσουν σειρά βραβείων και υπηρεσίες Mentoring για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι τα εργαστήρια διεξήχθησαν διαδικτυακά στις 5-6 και 12-14 Απριλίου, με τη συμμετοχή νέων από όλη την Κρήτη, που επιδιώκουν να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τη δικιά τους «βιώσιμη» startup.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν θεματικές σχετικά με την «πράσινη» επιχειρηματικότητα και τις νέες «πράσινες» τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους ομιλητές και να ενημερωθούν για τη βιωσιμότητα στον αγροτουρισμό και τον οικολογικό τουρισμό, όπως και για τη χρήση κατάλληλων εργαλείων στην ανάλυση και παρουσίαση των ιδεών τους.
Νεοφυείς επιχειρήσεις από Ελλάδα και Σλοβακία μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην υλοποίηση των ιδεών τους, ενώ γνωστοί επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της οικονομίας και στην επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα μιας υγιούς επιχείρησης.
Το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Συντονιστής του είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο FIAP e.V. και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Δημαρχείο του Κάντιθ από την Ισπανία, η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υποστηρικτές του έργου για τις δράσεις στην Κρήτη είναι οι φορείς: Academy of Entrepreneurship Training, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Ηρακλείου, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Heinrich Böll, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών, Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).